«Плавлений сирок» швейцарських «гуцулів»

14.03.2008
«Плавлений сирок» швейцарських «гуцулів»

Фондюшниця коштує від 70 гривень.

Фондю, цей істинно альпійський гість, приваблює українців, зокрема, простотою та швидкістю у приготуванні. Фондюшницю теж можна взяти з собою на пікнік.

Основними інгредієнтами фондю є сир та вино. А готується все це у спеціальному посуді (з жаростійкого скла, чавуну, кераміки, сталі), що закріплюється над спиртівкою. Необхідні набори для фондю можна знайти в господарчих магазинах чи торговельних центрах. Недорогі набори, зазвичай, містять горщечок, підставку, виделки та спиртівку. Деякі взагалі складаються тільки з підставки (решітки) та спиртівки, а «тару» для розтоплення сиру слід підбирати серед власного кухонного реманенту. Обираючи «повноцінну» фондюшницю, звертайте увагу на покриття основної «каструльки»: воно має бути антипригарним, адже деякий сир при розплавленні може прикипати до дна.

Замість спеціальних столових приборів для фондю можна використовувати звичайні виделки. Однак пам’ятайте, що це мають бути виделки з ручками, виготовленими з дерева, пластику чи інших матеріалів, що «протистоять» температурі, адже залізний корпус дуже швидко нагрівається у фондюшниці.

Класичне сирне фондю (на 4 порції):

* 1 зубчик часнику

* 1—1,5 склянки сухого білого вина

* 200 г сиру «Грюйєр»

* 200 г сиру «Емменталь»

* 2 ст. ложки крохмалю або борошна

* 2 ст. ложки лимонного соку

* білий мелений перець

* мелений мускатний горіх

* підсушений пшеничний хліб (нарізаний кубиками)

* стебла селери

* шматочки червоного перцю

Стінки фондюшниці натерти половинкою часнику. Решту викласти на дно. Налийте вино й нагрійте його, не доводячи до кипіння. Нарізаний невеликими шматочками сир кладуть у фондюшницю, постійно помішуючи. Сир потрібно додавати порціями, причому кожну наступну лише після того, як повністю розплавиться попередня.

В окремій посудині розведіть крохмаль чи борошно у лимонному сокові так, щоб не було грудочок. Після цього отриману масу змішайте з розплавленим сиром. Усе разом продовжуйте готувати ще 5 хвилин, постійно помішуючи.

Поставте каструлю із сирним фондю на спиртівку, подайте на стіл хліб та овочі. Смакуйте страву, вмочуючи хліб та овочі у сирну масу за допомогою спеціальних виделок.

 

ДО ДЖЕРЕЛ

Фондю вигадали альпійські пастухи. У середньовіччя цю страву вважали їжею простолюдинів. Пастухи зазвичай не мали чого їсти, окрім сиру та хліба. Тому й примудрилися урізноманітнити свої обіди тим самим сиром, але в іншій якості — розтопленим. У ХХ столітті цю страву як місцеву особливість узяли на озброєння ресторани західної Франції та Швейцарії. Сьогодні до фондю в цих краях подають мариновані корнішончики, дрібну цибулю (на зразок нашої сіянки), часничок. А хліб, як правило, — білий, традиційний французький багет.

  • Борщ не для бідних

    Ціни на продукти в Україні не те що не падають, а чи не з кожним днем піднімаються все вище, знищуючи всі сподівання людей на краще життя. Чи не єдиним виходом залишається тільки успішне виробництво, яке зможе покрити потреби населення та знизити вартість продукту. >>

  • «Титанік» іде на таран

    Даремно раділи, що нафта дешевшає. Нові реалії продовжують своє повзуче, але впевнене просування вперед спиною. Нормальний борщ уже давно зжерла інфляція. Споживчий кошик для середнього українця розрахований держкомстатом, очевидно, орієнтуючись на мертвих і ненароджених. >>

  • Купонна лихоманка

    Важко уявити людину, яка пройде повз магазин iз вивіскою «Знижки» без найменшого бажання зазирнути всередину! Так уже влаштована людська психологія, що самі лише слова «розпродаж», «знижка», «акція» діють на нас просто–таки магічно. Й умілі маркетологи на цьому почали грати давно: наші гаманці скоро тріснуть від купи дисконтних карток. >>

  • Ціновий «сказ»

    Минулий рік неабияк спустошив гаманці українців: ціни на харчі били багаторічні рекорди, а доходи не додавали оптимізму. Експерти відзначають: несприятливим економічним реаліям в Україні «підіграв» не тільки «дорогий» долар, а й стрімке підвищення цін на продукти на світових ринках: дорожчало усе — цукор, солодощі, молочні продукти, крупи, алкоголь. При цьому якість українських товарів подекуди гіршала — виробники «воюють» за ціну. «Розслаблятися» не радять аналітики українським споживачам і в новому році — готуйте щонайменше зайві 200 гривень щомісяця. >>

  • «Кожух» для оселі

    Із початком холодів українці незлим тихим словом починають згадувати комунальників, усю нашу систему обігрівання квартир та кругленькі суми у квитанціях за комунпослуги. Зігрітися у власній квартирі однаково вдається мало кому, відтак більшість шукає вихід із «морозостійкої» ситуації в оселі. Варіант — самотужки утеплити свою квартиру. Це ефективно, швидко, але досить дорого. Дешево зробити фасад можна тут, а ще дадуть гарантію на утеплення. >>

  • «Зелений змій» із позолотою

    Українським любителям оковитої, як уже повідомляла «УМ», варто готуватися до чергової хвилі подорожчання горілки. Як відомо, Кабмін має намір ввести нові мінімальні роздрібні ціни на горілчані вироби — коньяк та горілку. І якщо зараз мінімальна ціна «зеленого змія» у продажу становить14 гривень за півлітра, то, згідно з проектом Постанови Кабміну, дешевшої горілки від 18 гривень за пляшку (коньяку — 27 гривень відповідно) у магазинах не може бути. >>