Ну от нарешті й настав час, коли можна вийти з друзями до лісу чи озера «на шашлики». Пікнік — це майже мистецтво. Слід майстерно вибрати не лише мальовничу місцевість, продуктовий кошик, а й «похідні» знаряддя. Які саме?
Номер один у лісі
Отже, ви берете з собою дрова, мангал або гриль чи барбекюшницю... «Мангали можна розділити на дві групи: складні (зовні нагадують дипломат) та не складні», — пояснили «УМ» консультанти ТЦ «Епіцентр». — Перший виготовлений із тонкої сталі та має невелику вагу, за рахунок чого є дуже «мобільним». Виробники твердо радять не розпалювати вогонь у таких мангалах, адже тонкі алюмінієві стінки легко деформуються під впливом великих температур». Нескладні ж мангали зазвичай виготовляють із чавуну, вони важкі, громіздкі, тому й незручні при транспортуванні. Чавунні мангали, здебільшого, призначені для використання на дачі чи у заміському будинку. На відміну від сталевих, чавунні не «бояться» високої температури, тому можна сміливо розпалювати у них вогонь.
Безперечно, зовсім не обов’язково тягти з собою на пікнік мангал. Цілком гідною йому заміною можуть стати шість–сім цеглин, розташованих «квадратиком». Любителі відпочинку на відкритому повітрі стверджують, що традиційний шампур (той, що виготовлений із харчової сталі й продається в першому–ліпшому супермаркеті) можна замінити на обтесану гілочку, і м’ясо вийде навіть кращим.
Смачне слово «барбекю»
Мангали поступово витісняються легшими і зручнішими знаряддями — решітками для смаження м’яса, риби, овочів, приладами для гриля та барбекю на легких підставках.
Узагалі «барбекю» — слово багатозначне. По–перше, воно означає саму жаровню з решіткою для приготування м’яса, а по–друге, процес смаження чи копчення. Однак у це слово вкладають, окрім поняття приготованого на вогні м’яса, ще й сам процес — вечірку чи пікнік.
Зовні барбекю нагадує каструлю, на дно якої кладуть вугілля. Зверху над жаровнею розташована решітка, на якій і готують їжу. «Кришка і піддон гриля–барбекю оснащені отворами для того, щоб можна було регулювати притік повітря і, відповідно, жар, — пояснили «УМ» у ТЦ «Метро». — Саме можливість регулювати тягу й є основною відмінністю барбекю від мангала».
Деякі моделі оснащені ніжками на колесах, завдяки чому їх можна легко пересувати, відкидним столиком та спеціальною шафкою для спецій. Від цього залежить вартість барбекю, а також від якості металу, з якого його виготовлено. Отже, заплатити за такий пристрій вам доведеться щонайменше 100 грн., а щонайбільше — близько 2,5 тисячі.
Для запікання на вогні овочів, риби чи м’яса дуже зручно використовувати також і гриль з ручками. Цю нехитру штукенцію можна придбати чи не у кожному великому супермаркеті. Такий гриль складається з двох решіток, між якими закладають продукти. Ціна його прийнятна (найдешевша решітка коштує 40 грн.) і задовольнить кожного.
Паливо
Звичайні дрова не завжди підходять для приготування їжі на мангалі чи грилі, це залежить від породи дерева, наявності в ньому смол. Тому затяті «пікнікувальники» воліють прихопити з собою в ліс спеціальне вугілля або дощечки, які дають рівномірний жар — це ідеально підходить для приготування їжі. І вугілля, і дрова продаються у будь–якому супермаркеті, господарському магазині, на автозаправці. Коштують відносно дешево — від 10 грн. за «порцію».
Фахівці рекомендують після того, як ви розпалили вогнище, дати погоріти йому приблизно півгодини, поки дощечки чи вугілля не вкриються тоненьким шаром попелу. І лише після цього можна починати готувати їжу.
Для естетів
Спеціальний набір для пікніка, оформлений як елегантний кошик чи валізка, містить у собі посуд для двох (чотирьох, шести та десяти) персон, серветки, футляр для термоса, «кишеньку–холодильник» для продуктів та продається у багатьох магазинах. Вартість таких наборів, залежно від розміру, вмісту та дизайну, коливається в межах від 70 до 400 грн.
Утім всю цю красу можна замінити копійчаним одноразовим посудом.
ЦІННИК
Мангал — від 200 грн.
Решітка–гриль — від 40 грн.
Барбекю — від 200 грн.
Фондюшниця — від 70 грн.
Шампур (звичайний) — від 4,5 грн. за 1 шт.
Шампур (подвійний) — від 6 грн. за 1 шт.
Вугілля для приготування шашликів — від 12 грн.
Дрова — від 10 грн.
Стільчик для сидіння — від 25 грн.
Стіл розкладний для пікніка — від 40 грн.
Набір для пікніка — від 70 грн.
Намет похідний — від 1 тис. грн.