Пікнік на узбіччі з комфортом

14.03.2008
Пікнік на узбіччі з комфортом

Шашлик «прийшов» з Кавказу і прижився у нас негірш за сало. (Фото УНІАН.)

Ну от нарешті й настав час, коли можна вийти з друзями до лісу чи озера «на шашлики». Пікнік — це майже мистецтво. Слід майстерно вибрати не лише мальовничу місцевість, продуктовий кошик, а й «похідні» знаряддя. Які саме?

 

Номер один у лісі

Отже, ви берете з собою дрова, мангал або гриль чи барбекюшницю... «Мангали можна розділити на дві групи: складні (зовні нагадують дипломат) та не складні», — пояснили «УМ» консультанти ТЦ «Епіцентр». — Перший виготовлений із тонкої сталі та має невелику вагу, за рахунок чого є дуже «мобільним». Виробники твердо радять не розпалювати вогонь у таких мангалах, адже тонкі алюмінієві стінки легко деформуються під впливом великих температур». Нескладні ж мангали зазвичай виготовляють із чавуну, вони важкі, громіздкі, тому й незручні при транспортуванні. Чавунні мангали, здебільшого, призначені для використання на дачі чи у заміському будинку. На відміну від сталевих, чавунні не «бояться» високої температури, тому можна сміливо розпалювати у них вогонь.

Безперечно, зовсім не обов’язково тягти з собою на пікнік мангал. Цілком гідною йому заміною можуть стати шість–сім цеглин, розташованих «квадратиком». Любителі відпочинку на відкритому повітрі стверджують, що традиційний шампур (той, що виготовлений із харчової сталі й продається в першому–ліпшому супермаркеті) можна замінити на обтесану гілочку, і м’ясо вийде навіть кращим.

Смачне слово «барбекю»

Мангали поступово витісняються легшими і зручнішими знаряддями — решітками для смаження м’яса, риби, овочів, приладами для гриля та барбекю на легких підставках.

Узагалі «барбекю» — слово багатозначне. По–перше, воно означає саму жаровню з решіткою для приготування м’яса, а по–друге, процес смаження чи копчення. Однак у це слово вкладають, окрім поняття приготованого на вогні м’яса, ще й сам процес — вечірку чи пікнік.

Зовні барбекю нагадує каструлю, на дно якої кладуть вугілля. Зверху над жаровнею розташована решітка, на якій і готують їжу. «Кришка і піддон гриля–барбекю оснащені отворами для того, щоб можна було регулювати притік повітря і, відповідно, жар, — пояснили «УМ» у ТЦ «Метро». — Саме можливість регулювати тягу й є основною відмінністю барбекю від мангала».

Деякі моделі оснащені ніжками на колесах, завдяки чому їх можна легко пересувати, відкидним столиком та спеціальною шафкою для спецій. Від цього залежить вартість барбекю, а також від якості металу, з якого його виготовлено. Отже, заплатити за такий пристрій вам доведеться щонайменше 100 грн., а щонайбільше — близько 2,5 тисячі.

Для запікання на вогні овочів, риби чи м’яса дуже зручно використовувати також і гриль з ручками. Цю нехитру штукенцію можна придбати чи не у кожному великому супермаркеті. Такий гриль складається з двох решіток, між якими закладають продукти. Ціна його прийнятна (найдешевша решітка коштує 40 грн.) і задовольнить кожного.

Паливо

Звичайні дрова не завжди підходять для приготування їжі на мангалі чи грилі, це залежить від породи дерева, наявності в ньому смол. Тому затяті «пікнікувальники» воліють прихопити з собою в ліс спеціальне вугілля або дощечки, які дають рівномірний жар — це ідеально підходить для приготування їжі. І вугілля, і дрова продаються у будь–якому супермаркеті, господарському магазині, на автозаправці. Коштують відносно дешево — від 10 грн. за «порцію».

Фахівці рекомендують після того, як ви розпалили вогнище, дати погоріти йому приблизно півгодини, поки дощечки чи вугілля не вкриються тоненьким шаром попелу. І лише після цього можна починати готувати їжу.

Для естетів

Спеціальний набір для пікніка, оформлений як елегантний кошик чи валізка, містить у собі посуд для двох (чотирьох, шести та десяти) персон, серветки, футляр для термоса, «кишеньку–холодильник» для продуктів та продається у багатьох магазинах. Вартість таких наборів, залежно від розміру, вмісту та дизайну, коливається в межах від 70 до 400 грн.

Утім всю цю красу можна замінити копійчаним одноразовим посудом.

 

ЦІННИК

Мангал — від 200 грн.

Решітка–гриль — від 40 грн.

Барбекю — від 200 грн.

Фондюшниця — від 70 грн.

Шампур (звичайний) — від 4,5 грн. за 1 шт.

Шампур (подвійний) — від 6 грн. за 1 шт.

Вугілля для приготування шашликів — від 12 грн.

Дрова — від 10 грн.

Стільчик для сидіння — від 25 грн.

Стіл розкладний для пікніка — від 40 грн.

Набір для пікніка — від 70 грн.

Намет похідний — від 1 тис. грн.

  • Борщ не для бідних

    Ціни на продукти в Україні не те що не падають, а чи не з кожним днем піднімаються все вище, знищуючи всі сподівання людей на краще життя. Чи не єдиним виходом залишається тільки успішне виробництво, яке зможе покрити потреби населення та знизити вартість продукту. >>

  • «Титанік» іде на таран

    Даремно раділи, що нафта дешевшає. Нові реалії продовжують своє повзуче, але впевнене просування вперед спиною. Нормальний борщ уже давно зжерла інфляція. Споживчий кошик для середнього українця розрахований держкомстатом, очевидно, орієнтуючись на мертвих і ненароджених. >>

  • Купонна лихоманка

    Важко уявити людину, яка пройде повз магазин iз вивіскою «Знижки» без найменшого бажання зазирнути всередину! Так уже влаштована людська психологія, що самі лише слова «розпродаж», «знижка», «акція» діють на нас просто–таки магічно. Й умілі маркетологи на цьому почали грати давно: наші гаманці скоро тріснуть від купи дисконтних карток. >>

  • Ціновий «сказ»

    Минулий рік неабияк спустошив гаманці українців: ціни на харчі били багаторічні рекорди, а доходи не додавали оптимізму. Експерти відзначають: несприятливим економічним реаліям в Україні «підіграв» не тільки «дорогий» долар, а й стрімке підвищення цін на продукти на світових ринках: дорожчало усе — цукор, солодощі, молочні продукти, крупи, алкоголь. При цьому якість українських товарів подекуди гіршала — виробники «воюють» за ціну. «Розслаблятися» не радять аналітики українським споживачам і в новому році — готуйте щонайменше зайві 200 гривень щомісяця. >>

  • «Кожух» для оселі

    Із початком холодів українці незлим тихим словом починають згадувати комунальників, усю нашу систему обігрівання квартир та кругленькі суми у квитанціях за комунпослуги. Зігрітися у власній квартирі однаково вдається мало кому, відтак більшість шукає вихід із «морозостійкої» ситуації в оселі. Варіант — самотужки утеплити свою квартиру. Це ефективно, швидко, але досить дорого. Дешево зробити фасад можна тут, а ще дадуть гарантію на утеплення. >>

  • «Зелений змій» із позолотою

    Українським любителям оковитої, як уже повідомляла «УМ», варто готуватися до чергової хвилі подорожчання горілки. Як відомо, Кабмін має намір ввести нові мінімальні роздрібні ціни на горілчані вироби — коньяк та горілку. І якщо зараз мінімальна ціна «зеленого змія» у продажу становить14 гривень за півлітра, то, згідно з проектом Постанови Кабміну, дешевшої горілки від 18 гривень за пляшку (коньяку — 27 гривень відповідно) у магазинах не може бути. >>