Не поділили Тараса

12.03.2008

Як і сім років тому, цього разу 9 березня не обійшлося без бійки за участю членів УНА–УНСО. Сталося це, щоправда, не в Києві, а в Чернігові, зате так само під час покладання квітів до пам’ятника Шевченку.

Невеличка колона пенсіонерів–комуністів під червоними прапорами підтягнулася до підніжжя монумента після того, як звідти пішли, поклавши квіти та відмітингувавши, представники влади та патріотично налаштованих партій. Але біля пам’ятника залишилися кілька молодиків з червоно–чорними прапорами. Чи то вони самі чекали комуністів, чи випадково скористалися моментом, але радикально налаштовані хлопці вишикувалися біля постаменту, перепиняючи дорогу політичним опонентам. Почалася словесна перепалка, з якої стало зрозуміло, що комуністів із їхніми знаменами «червоно–чорні» до пам’ятника не пустять. Суперечка переросла в бійку. Від криків жінок нарешті отямилися четверо міліціонерів і кинулися розбороняти опонентів.

У політичній «дискусії» перемогла молодість — комуністам зламали держално прапора. Зрештою, «червоним» таки дозволили покласти квіти до пам’ятника, але святкового настрою в них уже не було.

 

А тим часом...

Покладання квітів до пам’ятника Шевченку було буденним і зібрало чи не найменшу за останні роки кількість маніфестантів. Показово, що під час владної акції Президент Віктор Ющенко йшов пліч–о–пліч з усміхненою Прем’єркою Юлією Тимошенко. Після цього відбувся скромний — з огляду на віддаленість виборчих кампаній — мітинг патріотичних сил (менш ніж тисяча учасників). Ігор Мазур з УНА–УНСО закликав прибрати з–під монумента кошик із квітами, принесений раніше активістами ПСПУ Вітренко. Що й було зроблено.