Від кризи до кризи

12.03.2008
Від кризи до кризи

З нагоди 8 Березня депутаткам цілували руки. (Фото Укрінформ.)

Законодавці таки зробили жінкам «найкращий» (принаймні на думку «регіонала» Чечетова) подарунок до 8 березня: розблокували парламент і взялися до роботи. У передсвятковий день Рада працювала в нормальному пленарному режимі, хоча й не без суперечок.

Найбільшу дискусію викликали два законопроекти щодо зняття недоторканності. Один, внесений «нашоукраїнцем» В’ячеславом Кириленком, передбачає зробити «доторканними» народних депутатів. Інший проект — за авторством лідера Партії регіонів Віктора Януковича — пропонує позбавити імунітету правоохоронцями також Президента і суддів. В обох випадках потрібно вносити зміни до Конституції, а це процес тривалий і непростий. Утім розпочати його однаково не вдалося — нардепи не проголосували ні за те, щоб направити обидва законопроекти на доопрацювання у профільний комітет, ні за включення їх до порядку денного. «Коаліційний» варіант готові були включити 219 парламентаріїв, «опозиційний» — 222 (Партія регіонів, комуністи, Блок Литвина і двоє бунтівних «НУНСівців» — Гриценко й Доній).

Того ж дня народні обранці нарешті утворили тимчасові слідчі комісії з розслідування діяльності київської та харківської міських влад, а також слідчу комісію щодо міністра внутрішніх справ Юрія Луценка (за допомогою 19 «НУНСівців» і двох «литвинівців» опозиція набрала 219 голосів, однак для створення ТСК достатньо і 150).

Судячи з результатів голосувань, налагодити продуктивну роботу ВР буде нелегко, оскільки самостійно «видати» понад 226 голосів коаліції майже ніколи не вдається. «Наші люди просто не встигають правильно натиснути на кнопки всіх відсутніх колег», — зізнається один із «НУНСівців».

«Проблеми всередині коаліції, безумовно, є, але все в їхніх руках, — вважає політолог Володимир Фесенко, у якого «УМ» поцікавилася прогнозом щодо подальшої роботи ВР. — Після розблокування Верховної Ради видно, що всі питання, які набрали потрібну для ухвалення кількість голосів, були проголосовані або всіма фракціями одностайно, або однією з фракцій коаліції разом з опозицією. Хоча більшість депутатів і в «НУНС», і в БЮТ, на мій погляд, налаштовані на дієздатну й продуктивну коаліцію. Але перевага у два голоси занадто хитка. Якщо врахувати можливі збої в системі «Рада» й «залаштункові» ігри всередині коаліції, проблема стає ще більшою. Тому і БЮТ, і «НУНС» намагаються бодай частково підстрахуватися, залучаючи до голосування щодо тих питаннь, у яких мають особливий інтерес, представників інших фракцій — Блоку Литвина, Партії регіонів...»

Тому ефективної роботи ВР ми не побачимо. «Парламент працюватиме, але зі збоями — від кризи до кризи. А найдієвішим буде режим ситуативної співпраці (між фракціями коаліції й опозиції). Втім схожа ситуація складалася й у минулих скликаннях», — констатує політолог.