Комп’ютерний диктор

06.03.2008

Нова бібліотека розташувалася на вулиці Університетській, 39 — у приміщенні бібліотеки обласної організації Українського товариства сліпих. На кошти спонсорів (приблизно 50 тисяч гривень) удалося придбати п’ять сучасних комп’ютерів та електронний каталог із 20 тисячами книг різної тематики. Відтепер комп’ютерний диктор прочитає на замовлення незрячого відвідувача хоч фантастичну повість, хоч любовний роман. Тільки сиди і слухай.

«Раніше ми брали з бібліотеки додому бобінні або касетні магнітофони. А тепер можна сидіти за комп’ютером і слухати книгу. Я дуже люблю детективи», — каже черкащанин Павло Мельник. Чоловік має мінімальний зір, при якому не може читати звичайні книги навіть із найпотужнішими окулярами. Тому таке нововведення схвалює.

Завідуюча бібліотекою Ольга Юхно (вона допомагає відвідувачам «гортати» електронні книги) пояснює, що загалом до бібліотеки ходять 560 незрячих читачів з усієї Черкаської області. Люди старшого покоління традиційно віддають перевагу магнітофонам, а молоді більше подобаються комп’ютери. Але всім відвідувачам, незалежно від віку, найбільше подобається читати історичну літературу та детективи.