Самі себе заблокували

05.03.2008
Самі себе заблокували

Яценюк знову в облозі кульок. (Фото УНІАН.)

Якщо для «звичайних» парламентаріїв робоче місце на пленарному тижні розташоване в сесійній залі, то лідери фракцій ходять «на роботу» в кабінет Голови Верховної Ради. Користі, щоправда, з того обмаль, однак і виходу іншого немає. Спікер Арсеній Яценюк учора так і заявив колегам, що нудилися в залі, поки їхні керівники намагалися домовитись: доти, доки лідери не досягнуть згоди, засідання ВР не розпочнеться. Хоча, до слова, Партія регіонів учора вже обіцяла президію не блокувати. «Хай приходять і працюють. Невже їм заважають (повітряні) кульки?» — закликала коаліцію Ганна Герман.

Під згодою Арсеній Петрович мав на увазі «підписання і внесення спільної постанови щодо необхідності проведення референдуму по НАТО». Окрім того, зазначив Голова ВР, керівники фракцій повинні були підписати узгоджений протокол взаєморозуміння з відповідним порядком денним, узгодити розклад засідань, домовитися про те, які питання є пріоритетними тощо.

Та незважаючи на те, що по–окремості представники як коаліції, так і опозиції запевняють у своїй готовності й прагненні йти на компроміси, аби розблокувати роботу Верховної Ради, варто їм зібратися разом — і бажання миритися переростає у сварку. Тож нікого не здивувало те, що чергова ранкова нарада лідерів завершилася нічим. Голова ПР Віктор Янукович пригрозив: «Якщо сьогодні у Верховній Раді не буде ухвалено постанову по НАТО, ми готуємо звернення до українського народу і починаємо масові акції протесту». Лідер Компартії Петро Симоненко назвав запропоновану Яценюком політичну угоду «змовою» і категорично заявив, що єдиний шлях розблокування роботи Верховної Ради —термінове проведення референдуму щодо НАТО. Натомість голова фракції блоку «Наша Україна — Народна самооборона» В’ячеслав Кириленко повідомив журналістам, що коаліція виступає за те, аби розпочати роботу парламенту, не чекаючи, поки буде узгоджений компромісний текст щодо постанови по НАТО. Бо такий компроміс не буде знайдений узагалі, «а питання НАТО актуально хвилює не більше 5 відсотків суспільства»

Натомість «нейтральна смуга» у вигляді фракції Блоку Литвина бідкалася, що з таким «бажанням» розблокувати роботу парламент ніколи не запрацює. Мовляв, тепер уже «Регіони» йдуть на мирову, так фракція «НУНС» уперлася й демонструє непоступливість. «Сьогодні ніхто не блокує Верховну Раду. Коли її засідання не розпочинаються, це свідчить про те, що ті, хто впливають на таку позицію, ще остаточно не ухвалили рішення — чи доводити ситуацію до повного абсурду, чи врешті–решт дати відмашку, щоб парламент почав працювати, — висловив свою думку Володимир Литвин. — Я переконаний, що треба перерізати цю пуповину і зробити все, щоб Верховна Рада була Верховною Радою», — додав він.

О 14–й парламентські лідери знову попрямували до кабінету спікера — вирішувати, чи розпочнеться пленарне засідання ВР о 16–й. Арсеній Яценюк з цього приводу був налаштований оптимістично. Адже не варто забувати й про те, що через трохи більше, ніж тиждень, Президент здобуде право знову розпустити парламент.

Утім, на опозицію це не подіяло. Після погоджувальної ради спікер Арсеній Яценюк заявив, що не бачить можливості для відкриття засідання парламенту. «Ну як можна зайти в зал, якщо там уже Журавко сидить на моєму місці? Там уже є відповідний спікер», — обурився Яценюк. У цей час Журавко — депутат із тілесними вадами — сидів у кріслі Яценюка і працював із ноутбуком. Яценюк відзначив, що навіть якби зал був порожній, то одразу після початку засідання опозиціонери б кинулися блокувати трибуну. Станом на 16–ту годину двері до президії парламенту все ще були заблоковані стільцем...

 

А ТИМ ЧАСОМ...
Президент розпускати не хоче, але може

Ющенко не хоче розпускати парламент, однак може це зробити. На цьому наголошується в розповсюдженій учора заяві секретаря Ради національної безпеки й оборони Раїси Богатирьової. «Президент не бажає в цих умовах розпуску Верховної Ради, що може призвести до чергового витка протистояння і невизначеності, — сказано у відозві секретарки РНБО. — Водночас, зважаючи на зростання загроз національній безпеці, кризи політичних сил в парламенті, неготовність парламентсько–урядової коаліції запропонувати дієвий і вмотивований план стабілізації роботи парламенту й уряду, Президент зберігає за собою право, відповідно до Конституції та регламенту Верховної Ради, ухвалити рішення про проведення консультацій із політичними силами щодо перспективи продовження повноважень Верховної Ради цього скликання».

Як зазначає секретар Радбезу, Віктор Ющенко може ухвалити таке рішення, якщо найближчими днями робота парламенту не буде розблокована. Пані Богатирьова наголошує, що «вся відповідальність за наслідки такого рішення лежатиме на політичних силах парламенту». Водночас РНБО на чолі з Президентом «готова якнайшвидше, на вимогу більшості й опозиції, надати свої конституційні можливості для підготовки спільної позиції і угоди щодо політичної стабільності та конституційної спроможності Верховної Ради діяти єдино з урядом і Президентом».