Світло в кінці глухого кута?

04.03.2008

На запитання про те, коли ж у Верховній Раді нарешті розпочнеться пленарна робота, народні обранці вже давно тільки знизують плечима. І хоч наприкінці минулого тижня парламентські лідери запевняли, що компроміс — ось він, уже фактично досягнутий, їхні відвертіші колеги в щирих розмовах із «УМ» радили не надто на це сподіватися. І не помилилися: замість підписати заанонсований протокол взаєморозуміння, керівники фракцій на ранковій нараді в Голови ВР знову розсварилися. Нагадаємо, раніше поставити підписи під запропонованим Арсенієм Яценюком і доопрацьованим протоколом погодилися голови всіх фракцій, окрім комуністів.

Але завершилося все тим, що жодного «автографа» під цим документом так і не з’явилося. Натомість парламентська прес–служба розповсюдила повідомлення про те, що призначене на 15–ту годину засідання «загальної» погоджувальної ради (за участі керівників і фракцій, і комітетів) переноситься. «У зв’язку з порушенням фракцією Партії регіонів домовленостей, напрацьованих робочою групою».

Як сказав журналістам лідер «Регіонів» Віктор Янукович, ПР наполягає, аби в разі відновлення роботи парламенту першим питанням була розглянута постанова щодо НАТО. Окрім того, у «регіоналів» з’явилися й інші вимоги — зокрема, розгляд «газового» питання зі звітом представників виконавчої влади щодо впливу на нашу економіку рішення Росії обмежити на 25 відсотків постачання газу в Україну.

Хтозна, що робитиме опозиція, а обидві фракції коаліції таки планують сьогодні попрацювати. «Завтра о 10–й ранку всі наші депутати будуть на депутатських місцях», — запевнив журналістів лідер «НУНС» В’ячеслав Кириленко, наголосивши, що «нашоукраїнці» та БЮТівці готові взятися до роботи «в будь–який спосіб». Водночас Кириленко зазначив, що «ніяких силових розблокувань не буде». При цьому і В’ячеслав, і його однофамілець Іван Кириленко як лідери своїх фракцій запевнили, що готові розглядати ті питання, які внесені опозицією.

А ситуацію, що склалася в переговорному процесі, керівник парламентського загону БЮТ змалював так: «Ми схожі на тих рудокопів, які риють тунель, побачили світло в кінці тунелю, зрозуміли, що завтра нічого робити, і починають рити новий тунель. Він виявляється, як правило, боковим або тупиковим». Минулої п’ятниці, мовляв, це світло було «чітко видно», а після вихідних переговори «чомусь» знову зайшли у глухий кут. А все тому, вважають «ветерани» ВР, що насправді процесами керують центри впливу, розташовані геть не в парламентських стінах...