Здорова вода

22.02.2008
Здорова вода

У реальному світі не буває нічого ідеального. Але людина завжди прагне досконалості. Кожен із нас хоче пити чисту та здорову воду. Але мало хто розуміє, що ж насправді значить вислів «чиста вода» і чи можна мати її у домашніх умовах.

 

Вода воді різниця

Свого часу Луї Пастер стверджував: «Людина випиває 90% своїх хвороб». Тож не дивно, що прагнучи вберегти себе та свій організм від шкідливих бактерій та вірусів, людина шукає можливості очистити найцінніше, тобто воду, та зробити її якомога кориснішою. Окрім того, як стверджують фахівці, сучасна водопровідна система якнайкраще сприяє забрудненню води, а методи її очищення від хімічних речовин і бактерій тільки відносно забезпечують придатність води для вживання.

Недостатня або ж і зовсім неефективна робота очисних споруд призводить до того, що вода не очищується від різних продуктів антропогенного та техногенного походження. І як наслідок у ній залишаються надлишки кальцію, магнію, натрію, нітриту, солей важких металів, цинк, свинець, що шкідливо впливають на наш організм. Елементи, які утворюються внаслідок хімічних реакцій води з металом водопровідних труб, теж призводять до численних захворювань та розладів.

Зважуючи усі факти, виникає логічне запитання: а чи можна на 100% ефективно очистити воду від забруднень? «УМ» звернулась до деяких компаній, що займаються постачанням та продажем водоочисних фільтрів, і від усіх отримала однозначну відповідь — НІ. Отримати абсолютно чисту та корисну воду неможливо. Ідеально чиста вода — результат довгих і копітких операцій у спеціально обладнаних лабораторіях. Проте можливість звільнити молекули води від найнебезпечніших забруднень у домашніх умовах та принаймні на 90% зменшити ризик «випивання» шкідників усе ж є.

Для чого фільтр

Ми знаємо, що вода, яка силами комунальників надходить у наш дім, очищується на фільтраційних станціях. А елементарна логіка підказує, що виконати бездоганну фільтрацію води така організація як «Водоканал» не може. Для неї це просто нереальне завдання. Головне, як переконують спеціалісти, у цій ситуації зробити так, щоб вода своєю структурою та вмістом не несла загрози для життя людей. Тому всі проблеми у даному випадку вирішують за допомогою додавання хлору, який «вбиває» різні інфекції та віруси. Здавалося б, цього абсолютно достатньо, але медики Колумбійського університету стверджують, що у людей, які вживають хлоровану воду, на 44% збільшується ризик захворювання на рак у порівнянні з тими, хто вживає очищену від цього хімічного елемента воду.

Отже, воду потрібно неодмінно доочищувати. Залишається лише визначитись — за допомогою яких систем краще фільтрувати воду.

Краще, ніж нічого

Саме так охарактеризували «УМ» працівники мережі ТЦ «Епіцентр» різні фільтруючі насадки на крани та популярні нині фільтри–чайники. Безумовний їхній плюс у тому, як пояснили консультанти, що вони коштують досить дешево, дуже мобільні та не потребують додаткового підключення до водогону, але мінус — в тім, що вони досить дорогі в обслуговуванні (адже фільтрувальний картридж потрібно змінювати кожні 2–3 місяці), мають короткий термін дії та низьку якість фільтрації води. Здебільшого такі фільтри очищують воду від твердих елементів — піску, хлору, важких металів та знищують неприємний запах. В іншому ж вони поступаються всім існуючим фільтрам. «Ресурс фільтрів «чайникового» типу складає близько 500 л води, — пояснили в ТЦ «Епіцентр». — Насадки на кран пропускають близько тисячі кубів води, але і ті, й інші без заміни картриджу працюють максимум три місяці».

Значно кращим варіантом для очистки води у домашніх умовах можна вважати фільтри, які монтуються під раковину до водопровідної труби. Їх можна поділити на дво–, три– та п’ятиступеневі. «Двоступеневі фільтри складаються з поліпропіленового та вугільного фільтрів, — пояснив «УМ» директор однієї з профільних компаній Богдан Візьонок. — Їх загальний ресурс складає близько шести кубометрів води (тобто близько шести місяців постійної роботи). Такі фільтри затримують «основну» кількість шкідливих домішок, однак повної очистки води не здійснюють». Більш досконалими є триступеневий та п’ятиступеневий фільтри, які проводять очистку води ретельніше, маючи у своїй основі принцип дії двоступеневого фільтра. Окрім поліпропіленового та сорбційного фільтрів, у них ще є додаткові етапи доочистки води. Вони фільтрують воду від усіх домішок та шкідливих речовин, залишаючи у молекулах води лише найменші бактерії. П’ятиступеневий фільтр — це, — як пояснив «УМ» пан Богдан, — вже є бюджетною альтернативою фільтрам із зворотним осмосом (про них ітиметься далі). П’ятиступеневий фільтр має ультрафільтраційну мембрану, яка затримує різні бактерії, віруси, ртуть тощо та фільтр тонкого очищення, що знищує запахи та присмаки. «Найдосконаліша система очистки питної води, — пояснив Богдан Візьонок, — це водоочисні фільтри із зворотним осмосом. Вони дозволяють очистити воду так, щоб залишались лише самі молекули води». Єдиним недоліком таких систем, на думку багатьох споживачів, є те, що вода після такої очистки не містить ніяких корисних речовин, тому й не приносить користі організму.

Структурована вода

Слід зауважити, що при фільтруванні води її «генетичний код», так звана структура, фактично знищується. Тому, аби відновити її, необхідно використовувати спеціальні структуратори та мінералізатори. Кожен із них виконує своє завдання і в кінцевому результаті вода, окрім того, що буде очищеною, буде ще й структурованою та збагаченою мінералами.

Структуратор та мінералізатор продаються окремо і встановлюються до всіх вищеназваних очисних систем. Строк дії таких «приладів» становить один рік, після чого їх треба обов’язково замінювати.

Основним завданням структуратора, як зауважують фахівці, є відновлення кристалічної решітки води, що відбувається за допомогою намагнічених дротиків, що розміщені всередині деталі. Таким чином, абсолютно безпечно для здоров’я відбувається відновлення структури води.

Аналогічно діє й мінералізатор, який пропускає крізь себе воду, збагачуючи її всіма необхідними мінералами. Тож у результаті, під’єднавши до основного фільтру ці дві додаткові деталі — матимете відносно «живу» очищену воду.

Два в одному

Якщо вас зацікавила пропозиція придбання фільтра, але у вас немає бажання (та й змоги) витрачати на нього великі гроші (а ще й окреме місце під раковиною), вам у нагоді стане фільтр, який скромно називають 2 в 1.

За принципом дії він нагадує звичайний двоступеневий фільтр з механічною та адсорбційною очисткою (активованим вугіллям), але за розмірами (та ціною) значно менший. Такий фільтр має один картридж, який складається з двох частин — поліпропіленового та сорбаційного фільтру і очищує воду ана­логічно своєму «старшому братові». Такий фільтр можна встановити на кран або використовувати як окрему одиницю.

Здоров’я з доставкою додому

На території нашої держави нині функціонує чимало підприємств, які пропонують альтернативу домашнім водоочисним системам — придбання готової очищеної води.

Більшість таких компаній займаються не лише доставкою води додому чи в офіс, а й безпосереднім її виробництвом. Як запевнили «УМ» у фірмі, що займається виробництвом питної бутильованої води, процес очищення ретельно контролюється спеціалістами, що робить воду досить якісною. На деяких заводах з виготовлення питної води навіть створені спеціальні фізико–хімічні і мікробіологічні лабораторії, які, до речі, мають державну акредитацію.

Вода, яка використовується для приготування питної бутильованої, здебільшого видобувається з артезіанських свердловин різної глибини і проходить систему фільтрів. Виробництво бутильованої води, як запевнили нас спеціалісти, також постійно та ретельно перевіряється державними комісіями Укрметртестстандарту і відповідає всім санітарним вимогам.

Окрім цього, ви також можете на власні очі переконатися в якості води, яку споживаєте. Таку послугу надають лабораторії компанії «Еталон–Україна» (за окрему плату, звісно). Тож, якщо маєте сумніви щодо «надійності» слів виробників чи комунальників (якщо йдеться про воду з–під крана), можна замовити дослідження зразків води спеціально для вас.

«Гіпотетично, — поділилися з «УМ» в Українській водній асоціації, — якості бутильованої питної води, що надходить до вільного продажу, а також доставляється додому та в офіси, довіряти можна. Але це тільки тоді, коли не йдеться про підробку».

Отже, вирішувати проблему якості питної води ми можемо різними шляхами. Але завжди маємо пам’ятати про те, що нічого ідеального у цьому світі не існує.

 

ЦІННИК

Побутові фільтри:

Фільтр–чайник — від 100 грн.

Насадки на кран — від 70 грн.

Картридж для фільтра–чайника — від 30 грн.

Фільтр двоступеневий — близько 300 грн.

Фільтр триступеневий — близько 400 грн.

Фільтр п’ятиступеневий — близько 660 грн.

Очисний фільтр із системою зворотного осмосу — близько 1300 грн.

Набір структуратор та мінералізатор — близько 200 грн.

Доставка питної води:

1 бутель — від 25 грн.

Кулер — продаж від 300 грн. (оренда від 30 грн.)

(орендна сума за кожен залишений у клієнта бутель сплачується одноразово під час першої доставки)

 

Короткий хімічний склад води (не більше ніж):

Загальна мінералізація (сухий залишок) — 520 мг/л
Калій (К) — 5 мг/л
Магній(Mg) — 20мг/л
Кальцій(Ca) — 90 мг/л
Флориди — 1,0 мг/л
Бікарбонати — 400 мг/л
Жорсткість — 0.7 мг–экв/л

  • Борщ не для бідних

    Ціни на продукти в Україні не те що не падають, а чи не з кожним днем піднімаються все вище, знищуючи всі сподівання людей на краще життя. Чи не єдиним виходом залишається тільки успішне виробництво, яке зможе покрити потреби населення та знизити вартість продукту. >>

  • «Титанік» іде на таран

    Даремно раділи, що нафта дешевшає. Нові реалії продовжують своє повзуче, але впевнене просування вперед спиною. Нормальний борщ уже давно зжерла інфляція. Споживчий кошик для середнього українця розрахований держкомстатом, очевидно, орієнтуючись на мертвих і ненароджених. >>

  • Купонна лихоманка

    Важко уявити людину, яка пройде повз магазин iз вивіскою «Знижки» без найменшого бажання зазирнути всередину! Так уже влаштована людська психологія, що самі лише слова «розпродаж», «знижка», «акція» діють на нас просто–таки магічно. Й умілі маркетологи на цьому почали грати давно: наші гаманці скоро тріснуть від купи дисконтних карток. >>

  • Ціновий «сказ»

    Минулий рік неабияк спустошив гаманці українців: ціни на харчі били багаторічні рекорди, а доходи не додавали оптимізму. Експерти відзначають: несприятливим економічним реаліям в Україні «підіграв» не тільки «дорогий» долар, а й стрімке підвищення цін на продукти на світових ринках: дорожчало усе — цукор, солодощі, молочні продукти, крупи, алкоголь. При цьому якість українських товарів подекуди гіршала — виробники «воюють» за ціну. «Розслаблятися» не радять аналітики українським споживачам і в новому році — готуйте щонайменше зайві 200 гривень щомісяця. >>

  • «Кожух» для оселі

    Із початком холодів українці незлим тихим словом починають згадувати комунальників, усю нашу систему обігрівання квартир та кругленькі суми у квитанціях за комунпослуги. Зігрітися у власній квартирі однаково вдається мало кому, відтак більшість шукає вихід із «морозостійкої» ситуації в оселі. Варіант — самотужки утеплити свою квартиру. Це ефективно, швидко, але досить дорого. Дешево зробити фасад можна тут, а ще дадуть гарантію на утеплення. >>

  • «Зелений змій» із позолотою

    Українським любителям оковитої, як уже повідомляла «УМ», варто готуватися до чергової хвилі подорожчання горілки. Як відомо, Кабмін має намір ввести нові мінімальні роздрібні ціни на горілчані вироби — коньяк та горілку. І якщо зараз мінімальна ціна «зеленого змія» у продажу становить14 гривень за півлітра, то, згідно з проектом Постанови Кабміну, дешевшої горілки від 18 гривень за пляшку (коньяку — 27 гривень відповідно) у магазинах не може бути. >>