Ангіна не зупинила, газ підігнав

21.02.2008
Ангіна не зупинила, газ підігнав

Юлія Тимошенко.

Хоча ще у вівторок Юлія Тимошенко перебувала на лікарняному, вчора розпочався її дводенний візит до Москви. Слід відзначити, що це перша офіційна поїздка леді Ю в Росію на посаді Прем’єр–міністра (у 2005 році її не приймали у Білокам’яній через звинувачення ще з часів «ЄЕСУ»).

Тимошенко вилетіла до Москви в супроводі міністрів економіки, аграрної політики, промислової політики і палива та енергетики. Також до складу делегації входять голови Держмитслужби і Державної прикордонної служби — Валерій Хорошковський та Микола Литвин. І, звісно, керівництво НАК «Нафтогаз України» — голова Олег Дубина та його перший заступник Ігор Діденко. Адже головним лейтмотивом перебування Тимошенко у Росії буде саме «газова» тема. Уже вчора по обіді наша Прем’єрка зустрілася зі своїм російським колегою Віктором Зубковим, а увечері — з президентом Володимиром Путіним. На сьогодні у Тимошенко запланована зустрічі з головою правління «Ощадбанку» Росії Германом Грефом та керівниками провідних тамтешніх ЗМІ.

 

Юлю, не їдь

Проти «історичної» поїздки Юлії Тимошенко в Москву «грала» не лише застуда й висока температура. За інформацією «Української правди», відкласти візит до Росії Юлю ніби просив і голова президентського секретаріату Віктор Балога. Перша мотивація: сьогодні до Москви на неформальний саміт лідерів СНД, який почнеться у п’ятницю, вилітає й Президент Ющенко, а двом лідерам з окремими візитами в Москві перетинатися недоречно. І це при тому, що раніше Прем’єр–міністр уже переносила дату своєї поїздки в РФ на прохання Банкової. Але на другий, уже дійсний мотив президентський секретаріат вказав у своїй заяві учора: це спроба Прем’єрки дезавуювати попередні домовленості Віктора Ющенка в Москві з питань газових поставок.

«Нафтогаз» і «Газпром» після візиту Ющенка так і не спромоглися зафіксувати якоїсь домовленості у вигляді конкретних угод. Тож перший віце–прем’єр Олександр Турчинов пояснює: Юлія Тимошенко починатиме «газові» переговори фактично з нуля.

Путін, Медвєдєв... Аби Україні було добре

А напередодні свого візиту до Росії леді Ю дала інтерв’ю російській газеті «Вєдомості», в якому, зокрема, поділилася своїми міркуваннями щодо взаємин між двома нашими державами та «газових» проблем.

На запитання журналістів про те, чи не лякає її перспектива отримати Володимира Путіна у «прямі колеги», якщо після президентських виборів у РФ він очолить уряд, Прем’єр зауважила: складність її стосунків із Путіним сильно перебільшена. Що ж до спадкоємця нинішнього президента, Дмитра Медвєдєва, то, за словами Тимошенко, з ним вона знайома «дуже епізодично». «Але якщо політики бажають добра Росії та Україні, вони приречені на чесне гармонійне співробітництво, яке враховує ключові інтереси наших країн. Протягом багатьох років проблема російсько–українських відносин генерувалася в тому числі високим українським керівництвом, яке вибудовувало взаємини, орієнтуючись не на національні інтереси двох країн, а на політичну й бізнес–кон’юнктуру», — побідкалася пані Юлія, запевнивши, що обов’язково виправить ці помилки.

Україна і Росія виграли, але поборотися за наші інтереси доведеться

Відповідаючи на «профільне» запитання, Юлія Володимирівна висловила переконання, що від вилучення «Росукренерго» зі схеми газових відносин виграють і Україна, й Росія. «Робота цієї компанії мала найнегативнішу оцінку з погляду західних незалежних міжнародних експертів, які охрестили «РУЕ» «монументальним прикладом непрозорості», — зауважила Прем’єрка. — І те, що і Росія, і Україна розстаються з цим порочним явищем, — це спільна перемога двох країн». А подорожчання газу після ліквідації посередника — це, за словами Тимошенко, «не більше, ніж страшилка, придумана самим «Росукренерго». На запитання, чи планує вона повернути колишню бартерну схему розрахунків за газ та компанію «Ітера» як посередника ЮВТ запевнила: «Ні, повертати я нікого не збираюся категорично, це піар–фантазії. Посередники Україні і Росії не потрібні взагалі».

Перед самим відльотом до Москви, Юля підтвердила, що планує зустрітися також із керівником «Газпрому» Олексієм Міллером. «Зрозуміло, що в спільних підприємствах, створених 50 на 50, важливо контролювати і впливати на процес. Ми поважаємо наших партнерів, але вимагаємо взаємовигідної співпраці», — каже перший віце–прем’єр Турчинов. За його словами, «це складна задача, яка стоятиме перед Юлією Володимирівною», але вона «спробує вирішити цю проблему».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Президент Віктор Ющенко закликав Юлію Тимошенко та членів її Кабінету Міністрів не політизувати питання газових відносин України та Росії. Як повідомляє президентська прес–служба, під час зустрічі з Прем’єр–міністром перед її візитом до Москви глава держави наголосив: «Те, що заборгували, треба платити, або наша країна постане перед викликом, за який дуже дорого заплатить. Я просив би це врахувати під час організації переговорів у Москві». Ющенко нагадав, що згідно з його домовленістю з Володимиром Путіним, 14 лютого Україна мала розрахуватися повністю за весь газ, спожитий 2007 року. «На сьогодні з 7,5 мільярда боргів через великі зусилля, в тому числі мої особисто, погашено 1,5 млрд.», — зауважив Президент, висловивши занепокоєння з приводу того, що уряд досі фактично нічого не зробив для вирішення «газової проблеми», всупереч домовленостям двох президентів та рішень Ради нацбезпеки й оборони від 1 лютого. Також Ющекно жорстко розкритикував Міністерство фінансів, яке досі не «не заплатило жодної копійки «Нафтогазу України» за тими компенсаціями, які передбачено бюджетом», зауваживши, що цю ситуацію він «розглядає як саботаж».