Теледоктор

19.02.2008

Донедавна «важких» пацієнтів, яким місцеві лікарі не могли встановити точний діагноз, відправляли до Києва. Якщо хворого не можна було транспортувати, до нього міг виїхати столичний «ескулап». Завдяки новим технологіям ситуація змінюється. Тепер обласні медики можуть поспілкуватися з медичними «світилами» й буквально протягом 20 хвилин узгодити складні питання — завдяки телевізійній медичній консультації. Зручний метод зараз випробовується по всій Україні. Днями першу таку консультацію провели на базі Центру підвищення кваліфікації лікарів Головного управління охорони здоров’я та медицини катастроф Черкаської облдержадміністрації.

Професійних порад потребували медики дитячого відділення Черкаської обласної лікарні. У них на лікуванні перебуває 15–річний Сашко з Лисянки, якому встановили діагноз хронічний гломеролонефрит. Провідний фахівець із дитячої нефрології, доктор медичних наук професор Дмитро Іванов консультував черкащан у режимі он–лайн, з Центру дистанційного навчання МОЗ України. Ефект повної присутності співрозмовника створювався завдяки обладнанню студії, закупленому коштом обласного бюджету.

«Було відчуття ординаторської, де провідні лікарі ведуть консиліум, — розповідає «Україні молодій» в. о. завідувача дитячим відділенням Черкаської обласної лікарні Тетяна Овчаренко. — Дмитро Дмитрович — професіонал. Дуже контактна і чуйна людина. І його телевізійна консультація з приводу корекції лікування юного пацієнта нам допомогла. Ми узгодили заключний діагноз хворого і тактику його лікування». Окрім того, батьки хлопчика й сам пацієнт безпосередньо запитували столичного професора про режим харчування й фізичні навантаження.

Незабаром на базі черкаського Центру розпочнеться навчання черкаських лікарів технологіям упровадження телевізійних медичних консультацій на базах усіх лікувальних закладів міста. Потім у лікарнях Черкас з’являться власні міні–студії. Спілкування в режимі он–лайн допоможе черкаським медикам одержати необхідну консультацію зі столичних клінік в екстрених випадках буквально за кілька хвилин.

«За методом телевізійної медичної консультації — майбутнє, і не лише для лікувальних закладів Черкас та районних центрів, а й для 278 сімейних лікарів, які працюють в області. Зі свого ноутбука вони також зможуть консультуватися з Києвом», — підсумовує «УМ» директор обласного Центру підвищення кваліфікації лікарів Володимир Дроботенко.