Віктор Ющенко: Бо, як у Біблії, вам набагато більше дано, ніж мені, моєму поколінню, але і з вас більше спитають

07.02.2008

Як уже відомо, ми нарешті підписали довгоочікуваний протокол про вступ України до СОТ. У Женеві за присутності нашого Президента відбулася офіційна ратифікація. Повернувшись позавчора пізно вночі, Віктор Ющенко вже наступного ранку звітував про здійснений факт не перед політиками, а перед майбутніми фахівцями, котрі вже найближчим часом реально реалізовуватимуть ці надбання, — студентами Київського економічного університету ім. Вадима Гетьмана, і ця подія знакова. Понад 700 студентів цього вузу слухали лекцію глави держави на тему вступу України до СОТ, а потім ставили конкретні запитання.

Лекцію Віктор Андрійович, як дос­відчений лектор, розпочав з історії –— він сказав, що подія, яка відбулася 5 лютого, — це прекрасний вінець тієї роботи, яку було проведено попередніми роками, насамперед останні кілька років, коли у законодавчій базі були прийняті та ухвалені відповідні зміни, котрі полегшили шлях до повноцінного вступу до Світової організації торгівлі.

Далі — як економіст і фінансист — Президент говорив про позитивні наслідки і можливі варіанти розвитку подій. Він переконаний, що позитивний вступ до СОТ скоро відчує кожен громадянин держави, адже у більш конкурентному середовищі вітчизняний споживач зможе купувати якісніші товари за дешевшими цінами. Лише за попередніми розрахунками сукупне зростання добробуту становитиме 10,2 відсотка обсягу споживання в Україні. Крім того, на переконання Президента та експертів, після вступу до СОТ ВВП країни зросте на 1,7 відсотка, приріст інвестицій щороку становитиме більш ніж 5 млрд. доларів США, значно зросте експорт.

Вступ помітно пожвавить виробництво в базових експортно орієнтованих галузях (металургійна, хімічна, аграрний сектор). Збільшення експорту сільгосппродукції, за оцінками експертів, може становити 44 відсотки. Це стосується зерна, олійних культур, культур, із яких виробляють біопальне.

Критики вступу України до СОТ неодноразово наголошували: це призведе до краху сільського господарства. Студенти теж ставили Віктору Андрійовичу подібне питання. На що Президент відповів, що негативних наслідків не повинно бути, оскільки передбачено п’ятирічний перехідний період для адаптації окремих норм і положень СОТ, у цю царину входить і вітчизняний автопром. «За цей термін можна повністю адаптуватися до правил конкурентного середовища», — підкреслив Віктор Ющенко.

Український виробник, наголосив глава держави, отримає режим найбільшого сприяння в торгівлі з країнами–членам СОТ, можливість використання цивілізованого механізму розв’язання спорів в антидемпінгових розслідуваннях, спрощення процедурних перепон у веденні бізнесу. Додавши, що приєднання до СОТ сприятиме швидкій організації внутрішнього ринку, ухваленню нового Податкового кодексу, зняттю мораторію на продаж землі.

Приєднання до СОТ дало можливість уже найближчим часом розпочати офіційні переговори щодо створення зони вільної торгівлі з Європейським Союзом. «Ці переговори ми протягом місяця розпочнемо. Це буде наступним кроком на шляху повної інтеграції України з ЄС» — слова Президента.

Не залишили студенти поза увагою і деякі політичні моменти, а саме: чи буде Україна віднині висувати додаткові економічні вимоги до Росії, котра теж хоче стати членом СОТ? На що Президент відповів: «Україна залишається відкритим партнером РФ і не буде ставити жодних перепон у проведенні переговорів. Ми будемо робити все необхідне для того, щоб Росія якомога швидше приєдналася до цього клубу».

Закінчуючи лекцію і відповіді на запитання, Віктор Андрійович процитував Біблію і побажав майбутнім фахівцям великих успіхів.