Не розбіжності, а дискусія

24.01.2008

Після засідання Кабміну Прем’єр–міністр провела прес–конференцію для журналістів. Зокрема, Тимошенко розповіла про таке.

 

Про ціни на транзит російського газу

Ціну на транзит російського газу територією України треба переглянути. У цьому переконана Юлія Тимошенко, попри те, що Президент Ющенко раніше висловлювався категорично проти ревізії транзитних цін на «блакитне паливо» для Європи. «Оскільки ціна на газ для України зросла практично більш ніж утричі, а вартість транзиту практично не зросла, я вважаю, що прийшов час провести дискусію між Україною і Росією щодо вартості ставки транзиту», — зазначила Тимошенко.

За словами Прем’єр–міністра, вона вже доручила провести моніторинг цін в інших країнах із транзитними системами, щоб порівняти їх із тим, що отримує Україна. «І з такими аргументами, якщо говорити про ринкові ціни, вийти на переговорний процес із Російською Федерацією».

Про приватизацію

Віктор Ющенко не вимагав скасувати список підприємств, що підлягають приватизації у 2008 році, запевняє Прем’єрка. «Ми маємо подати роз’яснення Президенту щодо доцільності приватизації обленерго, чиї пакети належать до сфери управління НАК «ЕКУ», ГКОРу. Але на нашій зустрічі сам Президент не ставив завдання скасовувати постанову уряду щодо затвердження переліку підприємств для першочергової приватизації», — сказала Тимошенко журналістам.

На прохання прокоментувати зауваження заступника голови секретаріату Президента Олександра Шлапака до законодавчої пропозиції уряду змінити приватизаційне законодавство, які передбачають можливість одноосібного розірвання угоди про приватизацію підприємства у разі згоди експертів Фонду держмайна і Кабміну, Прем’єр–міністр наголосила: «Ми не пропонували таких дурниць, тому що завжди в інвестора є право звернутися до суду. У держави ж буде право розірвати приватизаційну угоду, якщо вона не виконується». І додала, що розбіжностей між Кабміном і Банковою не існує, а «дискусія між партнерами може мати місце».

Водночас Тимошенко «очікує на колосальний опір» ухваленню цього закону, адже він скасовує практично всі тіньові схеми приватизації об’єктів. А «ті люди, які сьогодні приватно «володіють» деякими політиками і чиновниками, ніколи спокійно не сприймуть введення прозорих процедур». Лідерка БЮТ пообіцяла, що доки вона буде Прем’єр–міністром, тіньової приватизації не допустить. «Сподіваюся, що демократична коаліція має сьогодні в парламенті і бажання, і натхнення очищати країну від корупції не словами, а справжніми, конкретними вчинками», — заявила Тимошенко.

Про перенесення свого візиту до Москви

Юлія Тимошенко планує узгодити дату свого візиту до Москви з прем’єр–міністром Росії «десь у 20–х числах лютого». За словами леді Ю, Президент під час розмови запропонував їй перенести поїздку до РФ у зв’язку з тим, що 12 лютого їде туди сам. На запитання, чому до Москви їде секретар РНБО Раїса Богатирьова, Тимошенко відповіла: вона має підготувати візит Президента. «Я думаю, що після 12 лютого двома президентами буде сформована «дорожня карта», і після того почнуть працювати уряди Росії й України», — додала Прем’єр.

Про перевірку податківців–махінаторів

Податковим адміністраціям, поміченим у махінаціях з відмиванням ПДВ, буде непереливки. «Уряд ухвалив рішення про вибіркові перевірки окремих ДПА, які були прикриттям для махінацій і штучного відмивання ПДВ з держбюджету, — повідомила Тимошенко. — Думаю, що такі кроки дадуть нам шанси прибрати тіньові процедури щодо сплати податків і мита, і крок за кроком наводити порядок».

Водночас Прем’єр–міністр розглядає пропозиції вітчизняних та іноземних інвесторів щодо поліпшення інвестиційного клімату в Україні і «вже завтра» зможе представити громадськості комплексне бачення Кабміну в цій сфері.