Усім вільно!

18.01.2008

Рівень демократії у світі знижується. За результатами щорічного дослідження американської неурядової організації «Фрідом хаус», п’ята частина країн світу зробила крок назад у сфері політичних прав і громадських свобод. Найбільше «здали» країни Південної Азії, також суттєве погіршення ситуації експерти відзначають у країнах колишнього Радянського Союзу і близькосхідної, північної та екваторіальної Африки. Як зазначається в доповіді «Фрідом хаус», погано те, що в цьому списку — багато політично важливих країн, зниження рівня демократії в яких має великий вплив у регіональному і глобальному сенсі. Зокрема, серед таких держав названі Росія, Пакистан, Кенія, Єгипет, Нігерія та Венесуела.

Представляючи позавчора доповідь, директор досліджень «Фрідом хаус» Арч Паддінгтон наголосив, що результати 2007 року викликають глибоке занепокоєння, оскільки вказують на погіршення ситуації зі свободою у світі. «Низка країн, які раніше прогресували в русі до демократії, тепер значно відкотилися назад, тоді як жодна з найвпливовіших «не вільних» країн не демонструє ознак вдосконалення, — зазначив Паддінгтон. — Уже другий рік поспіль дослідження фіксує глобальне зниження політичних прав і громадянських свобод, і це справді не може не турбувати».

Зокрема, аналітики «Фрідом хаус» стурбовані ситуацією в Бангладеш, Шрі–Ланці, на Філіппінах, на Палестинських територіях, у Лівані, Кенії, Нігерії. З прикрістю експерти констатують, що тривожний відкат назад демонструють і дві країни, в яких проходили «кольорові» революції — Киргизстан і Грузія.

У Росії, Ірані, Венесуелі та Китаї дослідження зафіксувало «рух до автократії, виражений у тиску на опозицію, громадянське суспільство і ЗМІ». А найгірша ситуація, згідно з даними організації «Фрідом хаус», складається на Кубі, у Північній Кореї, Туркменістані, Узбекистані, Лівії, Судані, М’янмі (Бірмі) та Сомалі.

Загалом зі 193 країн, які фігурують у доповіді, «вільними» визнані 90. Серед них — і Україна (до цієї категорії вона перейшла ще в 2005 році). Іще 60 країн, за підсумками 2007 року, аналітики визнали «частково вільними». Громадяни 43 держав про політичні права і громадянську свободу можуть лише мріяти, оскільки мешкають у «невільних» країнах.

 

ПОЛЮСИ СВОБОДИ

Рівень політичних прав і громадянських свобод у колишніх республіках СРСР за оцінкою «Фрідом хаус»

 

Країна Політичні права Громадянські свободи Оцінка

Естонія 1 1 Вільна

Литва 1 1 Вільна

Латвія 2 1 Вільна

Україна 3 2 Вільна

Молдова 3 4 Частково вільна

Грузія 4 4 Частково вільна

Киргизстан 5 4 Частково вільна

Вірменія 5 4 Частково вільна

Росія 6 5 Не вільна

Азербайджан 6 5 Не вільна

Таджикистан 6 5 Не вільна

Казахстан 6 5 Не вільна

Білорусь 7 6 Не вільна

Узбекистан 7 7 Не вільна

Туркменістан 7 7 Не вільна

1 бал означає найвищий рівень свобод, 7 балів — найнижчий.

 

До переліку найбільш вільних країн світу (з оцінкою 1:1) увійшли Андорра, Австралія, Австрія, Багамські острови, Барбадос, Бельгія, Канада, Кабо–Верде, Чилі, Коста–Рика, Кіпр, Чехія, Данія, Домініка, Фінляндія, Франція, Німеччина, Угорщина, Ісландія, Ірландія, Італія, Кірібаті, Ліхтенштейн, Люксембург, Мальта, Маршаллові острови, Мікронезія, Науру, Голландія, Нова Зеландія, Норвегія, Палау, Польща, Португалія, Сент–Кіттс і Невіс, Сант–Люсія, Сан–Марино, Словаччина, Словенія, Іспанія, Швеція, Швейцарія, Тувалу, Велика Британія, США та Уругвай.

Найнижчу оцінку (7:7), окрім Узбекистану й Туркменістану, отримали такі не вільні держави, як Бірма (М’янма), Лівія, Північна Корея, Сомалі та Судан.