Ще крок назустріч борцям за незалежність

18.01.2008
Ще крок назустріч борцям за незалежність

Ветерани УПА заслужили державну шану незалежної України, і співвітчизники це розуміють. (Фото УНІАН.)

Незважаючи на активні «страшилки» про вояків Української повстанської армії, якими «годують» свій електорат деякі політичні сили, ставлення людей до надання бійцям УПА статусу учасників національно–визвольних змагань потроху змінюється на краще. І вже менше половини громадян України — 46,1% — виступають проти того, аби ветерани УПА отримали визнання на державному рівні та відповідні пільги. Про це свідчить соціологічне дослідження, проведене Фондом «Демократичні ініціативи» та фірмою «Юкрейніан соціолоджі сервіс» (протягом 5—18 грудня 2007 року опитано 1800 респондентів віком від 18 років з усіх областей країни; статистична похибка вибірки не перевищує 2,3%).

36,7% респондентів більше або менше підтримують цю ідею. З них 21% опитаних підтримує беззаперечно, а решта — за умови, що держава не нав’язуватиме своєї позиції громадянам, і кожен вирішуватиме сам, вшановувати йому вояків УПА чи ні.

18% громадян поки що не визначилися зі своїм ставленням до цієї проблеми.

Хоч як би комусь хотілося протилежного, прихильники офіційного визнання ветеранів УПА є навіть на Донбасі та у Криму — там цю ідею схвалюють 13,4% громадян. Як і слід було очікувати, найбільше підтримують надання пільг і статусу учасників національно–визвольних змагань бійцям ОУН–УПА все ж на Західній Україні — 73,7% опитаних. У центрі і на північному сході України кількість прихильників дорівнює кількості противників — по 37,9%. На півдні та південному сході за офіційне вшанування українських повстанців висловилися 21,9% опитаних.

Що ж до тих, хто ще не знає, як йому ставитися до надання спеціального статусу воякам УПА, то найбільше таких людей мешкає у Центральній та Північно–Східній Україні (25%) і на півдні та південному сході (20,3%).

Серед прихильників політичних сил найбільше підтримують вшанування бійців Української повстанської армії виборці блоку «Наша Україна — Народна самооборона» та БЮТ — 70 і 57% відповідно. А не сприймають — виборці Компартії (90%), Партії регіонів (70%) та Блоку Литвина (50%).

Порівняно з минулим роком ставлення населення до надання бійцям УПА спеціального статусу покращилося: у 2007–му проти цього виступали 52% громадян. Як зазначають експерти Фонду «Демократичні ініціативи», «очевидно, що для формування у громадській думці об’єктивного ставлення до ролі визвольної боротьби вояків УПА, яке б ґрунтувалося не на радянських стереотипах, а на історичній правді, суспільство потребує неупередженої інформації».