Швидка взуттєва допомога

28.12.2007
Швидка взуттєва допомога

Ну не берегти ж чоботи таким способом (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Зима з засніженими вулицями, талою водою та ожеледицями — справжнісіньке пекло для нашого взуття. Із першим снігом ми починаємо запеклу боротьбу проти підлих «білих смужечок», що з’являються на поверхні чобітків, достатньо лише зайти з вулиці у приміщення. Благо, зараз «три білі конячки» не надто балують нас морозами та снігами, а працівники комунальних служб, відповідно, не «ґвалтують» наше взуття піщано–соляними «ваннами». Тож маємо час для того, аби озброїтись якісною захисною взуттєвою косметикою, щоб позбавити себе від зайвих турбот про естетичний вигляд черевичків.

 

Не дай білій смузі поставити на тобі клеймо

Без особливого захоплення згадую, як місяць тому викидала у смітник улюблені замшеві чобітки. Їх минулої зими нещадно «вбила» технічна сіль, якою під час ожеледиці посипали вулиці. Без звичного оптимізму тепер дивлюсь і на свої нові шкіряні черевички. Чи чекає на них така ж сама доля — зі стовідсотковою впевненістю відповісти важко, хоча їх майбутнє, зважаючи на стан речей, можна, врешті, й передбачити. «Тому я й кажу, що на зиму варто купувати дешевше взуття, адже однаково служитиме воно тобі рівно один сезон, — запевняє мене найкраща подруга. — Від води та солі нічого не врятує. Навіть якщо постійно одягатимеш поверх черевиків поліетиленові пакети». «Але ж і на цю отруту має бути хоч якась протиотрута», — думаю собі я.

«Уявлення про те, що від солі взуття нічого не захистить, — не зовсім правильне, — підбадьорює мене Валентин Петрович, майстер з ремонту взуття. — Досить лише правильно підібрати якісні «косметичні засоби», і можна сміливо протистояти зимовій негоді».

В асортимент сучасних косметичних засобів для взуття входять не лише креми різних кольо­рів (у тон вашим черевичкам). На полицях магазинів та на ринках широко представлені також аерозолі, водовідштовхувальні спреї, віск, пінки–очисники, фарби, емульсії для догляду за замшевим взуттям ( а також з велюру та нубуку), губки для нанесення блиску тощо. Паралельно існують комплексні засоби, які ніби зручніші та фінансово вигідніші, але водночас не надто практичні. Щось схоже до шампуню «2 в 1» — використовувати можна, але бажано все ж таки розділяти шампунь і бальзам.

Треба знати, що засоби для догляду за взуттям бувають двох типів: на органічних розчинниках та емульсійні, де частина органічних розчинників замінена водою. Емульсійний крем краще очищує поверхню взуття від забруднення, покриваючи її пористою плівкою, що не перешкоджає вільному випаровуванню вологи та поту. Такі засоби радять використовувати влітку, а от взимку найкращими будуть креми на органічних розчинниках, адже вони добре захищають взуття при поганій погоді.

Перед тим як купувати той чи інший засіб, зверніть увагу, з якого матеріалу виготовлене ваше взуття. Адже всі сучасні компанії–виробники взуттєвої косметики розробляють окремі серії, призначені для обробки певного матеріалу.

«Звичайно, на сто відсотків жоден крем не вбереже ваші черевики від «опіків» та «білих плям», що залишає технічна сіль, — продовжує Валентин Петрович. — Проте правильно оброблені спеціальними засобами ділянки взуття зможуть сміливо «протистояти» отруті».

Кожному — своє

Сіль на вулицях міста взимку — біда не лише столиці. У більшості міст України для боротьби зі снігом та ожеледицею комунальники використовують той самий засіб. Від якого, на жаль, страждають і дерева, і автомобілі, і наше улюблене взуття.

Але не дарма ми так доскіпливо вивчали асортимент «засобів боротьби» — щоб бути у всеозброєнні. Так, для догляду за шкіряним взуттям у морозну погоду варто використовувати крем, який містить норковий жир. Він не дозволяє шкірі тріскатися та добре захищає від вологи. Такий крем можна знайти в лінійках Salton та Salamander, коштує він, у середньому, 20 грн.

Коли ж на тане сніг, тоді в нагоді стануть водовідштовхувальні спреї (які, до речі, можна застосовувати й для взуття зі шкірзаму). До того ж, ці спреї досить ефективні у боротьбі з білими слідами від солі — вони ефективніші, ніж крем, адже мають тривалішу дію. Якщо ж білі смуги все–таки з’явилися на ваших чоботях, їх можна позбутися за допомогою спеціальної гумки, вологої серветки або дрібнозернистого наждачного паперу.

Для догляду за взуттям із замші, велюру та нубуку доречно використовувати аерозолі та емульсії, які, окрім захисної функції, виконують ще й роль фарбувальника, адже мають змогу «маскувати» витерті місця на поверхні взуття та відновлювати його колір. Для чищення замшевого та велюрового взуття також використовують спеціальні щітки, які мають дві робочі поверхні.

А от лаковане взуття не варто чистити щіткою. Для кращого збереження «лаку» взуття треба час від часу натирати касторовим маслом і користуватися спеціальними водовідштовхувальними спреями для лакованого взуття.

Для дорогого взуття з тонкої шкіри забороняється застосовувати надто жирний крем, адже він забиватиме «пори», внаслідок чого шкіра втратить свій вигляд.

Стосовно губок, просякнутих кремом, до яких ми звикли, фахівці стверджують, що вони виконують лише «косметичну» роль і особливої користі від них взуттю немає.

Знак якості

На жаль, дедалі частіше при виборі засобу для взуття можна наштовхнутися на паршиву підробку, яка не лише не вбереже ваші «ніжки» від «солевих» ванн, а й навіть нашкодити їм може. «Особливо часто підробки зустрічаються серед турецької та китайської продукції, — ділиться спостереженнями Олег, консультант магазину «Світ взуття». — Тому ми й радимо купувати всі засоби догляду у взуттєвих магазинах, адже там шанси натрапити на підробку зводяться до мінімуму».

Головним чинником, що визначає якість крему для взуття, говорять фахівці, є віск, на основі якого крем і зроблено. Ознакою того, що засіб якісний, є твердий віск у складі крему. «Дуже мало виробників чітко описують склад взуттєвої косметики, — продовжує Олег. — Та й людина, мало знайома з усіма хімічними термінами, навряд чи сама зрозуміє, який віск куди входить. Тому, якщо ви обираєте взуттєву «косметику» самостійно — віддайте перевагу товарам відомих фірм: Salamander, Casablanca, Kiwi, Salton, Sitil тощо». Проте найкращими у співвідношенні «ціна–якість» деякі фахівці вважають засоби ТМ «Твист», Salton та Casablanka, а найгіршими — турецької компанії Sitil.

«Для того щоб перевірити, чи якісним є крем, досить використати його на невеличкій ділянці взуття, — радить Андрій, консультант магазину «Інтертоп». — Якісний віск утворює тверду плівку і не залишає розводів, а дешевий в окремих випадках може навіть скачуватись».

Макіяж на кожен день

В ідеалі кожна пара взуття має служити своєму господареві не менше трьох сезонів. Проте статистика «згорання» чобіт свідчить зовсім про інше. Здебільшого пара зимового взуття «живе» лише рік. Тож аби хоч трохи продовжити існування своїх чобіт, потрібно дотримуватись правил догляду за ними.

Процедура ідеального «макіяжу» взуття має такий вигляд. Спочатку його треба очистити від бруду. Щітка з натуральним ворсом підійде для шкіряного взуття, а для замші та нубуку — спеціальна гумова. Якщо «забрьохались» ви серйозно, варто промити «взувачку» спеціальним очищуючим шампунем чи піною. Після чистки взуття необхідно висушити. Краще це робити при кімнатній температурі, попередньо поклавши всередину чобіт папір. Зверніть увагу, що сушити взуття біля батарей та обігрівачів не можна, бо воно швидше псуватиметься.

Коли ваші черевики повністю висохнуть, треба нанести на їх поверхню жирний крем або віск. Після того як він повністю вбереться шкірою, взуття за допомогою щітки або спеціальної губки треба відполірувати. Після цього також наносять водовідштовхувальний аерозоль (якщо крем не має таких властивостей).

«Взуття зимою досить чистити кремом один раз на тиждень, — радить Валентин Петрович, майстер з ремонту взуття. — А з собою завжди потрібно носити ганчірочку, якою можна протерти чобітки у разі невеликого забруднення».

Проводити щоденні «косметологічні сеанси» для взуття спеціалісти рекомендують не перед виходом з дому, а звечора. Адже для крему, воску, різноманітних аерозолів потрібен час, щоб просочити шкіру взуття. І зазвичай на це потрібно не менше години (у деяких випадках — навіть 20). Лише за такої умови дія крему буде ефективною.

* * *

На зимовий сезон краще мати кілька пар взуття. «Взуттєва культура» взагалі наполягає на тому, що черевики варто змінювати двічі на день. Оскільки такої можливості у більшості населення немає, то для збереження взуття разом із застосуванням засобів догляду доцільно буде намагатися постійно обходити сніг та воду.

 

Корисно

Мокре взуття рекомендують натирати гліцерином.

Замшеве та нубукове взуття гарно очищається, якщо потримати його над парою, а потім почистити спеціальною щіткою. Від сильних забруднень на замші, велюрі та нубуку можна позбавитись за допомогою мильного розчину з додаванням нашатирного спирту (1 столова ложка нашатирю на 5 столових ложок води).

Неприємний запах можна знищити, якщо обробити черевики з внутрішнього боку перекисом водню або розчином марганцю.

 

Ціни

Захисний крем для взуття — від 5 грн.

Водовідштовхувальний крем для взуття — від 30 грн.

Водовідштовхувальні аерозолі — від 35 грн.

Очисна пінка — від 25 грн.

Засіб для рівномірного розтягування взуття — від 30 грн.

Губка для надання блиску — від 5 грн.

Спрей для нейтралізації неприємного запаху — від 12 грн.

  • Борщ не для бідних

    Ціни на продукти в Україні не те що не падають, а чи не з кожним днем піднімаються все вище, знищуючи всі сподівання людей на краще життя. Чи не єдиним виходом залишається тільки успішне виробництво, яке зможе покрити потреби населення та знизити вартість продукту. >>

  • «Титанік» іде на таран

    Даремно раділи, що нафта дешевшає. Нові реалії продовжують своє повзуче, але впевнене просування вперед спиною. Нормальний борщ уже давно зжерла інфляція. Споживчий кошик для середнього українця розрахований держкомстатом, очевидно, орієнтуючись на мертвих і ненароджених. >>

  • Купонна лихоманка

    Важко уявити людину, яка пройде повз магазин iз вивіскою «Знижки» без найменшого бажання зазирнути всередину! Так уже влаштована людська психологія, що самі лише слова «розпродаж», «знижка», «акція» діють на нас просто–таки магічно. Й умілі маркетологи на цьому почали грати давно: наші гаманці скоро тріснуть від купи дисконтних карток. >>

  • Ціновий «сказ»

    Минулий рік неабияк спустошив гаманці українців: ціни на харчі били багаторічні рекорди, а доходи не додавали оптимізму. Експерти відзначають: несприятливим економічним реаліям в Україні «підіграв» не тільки «дорогий» долар, а й стрімке підвищення цін на продукти на світових ринках: дорожчало усе — цукор, солодощі, молочні продукти, крупи, алкоголь. При цьому якість українських товарів подекуди гіршала — виробники «воюють» за ціну. «Розслаблятися» не радять аналітики українським споживачам і в новому році — готуйте щонайменше зайві 200 гривень щомісяця. >>

  • «Кожух» для оселі

    Із початком холодів українці незлим тихим словом починають згадувати комунальників, усю нашу систему обігрівання квартир та кругленькі суми у квитанціях за комунпослуги. Зігрітися у власній квартирі однаково вдається мало кому, відтак більшість шукає вихід із «морозостійкої» ситуації в оселі. Варіант — самотужки утеплити свою квартиру. Це ефективно, швидко, але досить дорого. Дешево зробити фасад можна тут, а ще дадуть гарантію на утеплення. >>

  • «Зелений змій» із позолотою

    Українським любителям оковитої, як уже повідомляла «УМ», варто готуватися до чергової хвилі подорожчання горілки. Як відомо, Кабмін має намір ввести нові мінімальні роздрібні ціни на горілчані вироби — коньяк та горілку. І якщо зараз мінімальна ціна «зеленого змія» у продажу становить14 гривень за півлітра, то, згідно з проектом Постанови Кабміну, дешевшої горілки від 18 гривень за пляшку (коньяку — 27 гривень відповідно) у магазинах не може бути. >>