«Не крайте серце!»

21.12.2007

Учора вітчизняна міліція відзначала професійне свято. Тоді як на адресу МВС зранку прийшли привітання з днем міліції від Президента Ющенка, Прем’єра Тимо­шенко та Голови ВР Яценюка, вдруге призначений міністром внутрішніх справ Юрій Луценко разом з усіма членами колегії МВС поклав квіти до Меморіалу співробітникам міліції, загиблим при виконанні службових обов’язків. Похмурі обличчя окремих одіозних генералів ще з «обойми» Білоконя, котрі повернулися на Богомольця, 10 за часів річної каденції пана Цушка, засвідчували: вони розуміють неминучість скорої відставки.

Нервовість демонстрували й окремі керівники підрозділів міністерства. Один із них на запитання «УМ» щодо власних перспектив після повернення Луценка на умовах анонімності попросив: «Не краяти серце у святковий день».

«Термінатор» не став обнадіювати. Юрій Луценко зазначив, що кадрових чисток у відомстві не буде, але кількість своїх заступників він обов’язково скоротить. Плюс ніякої політизації міліції і ніякого «земляцтва» при формуванні команди.

«Така кількість заступників неприпустима. Ради­кальних змін не буде, але буде максимально відновлюватися справедливість після тих політичних репресій, яким була піддана команда МВС у 2006 році. Бо навіщо відбувалися дострокові вибори? — зауважив Луценко. — Цей процес не буде «чисткою», а відновленням на посадах тих, кого звільнили з МВС за Цушка».

До речі, міністрові Лу­ценку, на відміну від колег по уряду Тимошенко, досі не вдалося зустрітися зі своїм попередником на посаді Цушком. Мовляв, «лежачого поліцейського» ніхто не може знайти. Очевидно, розуміючи невідворотність відповідальності за штурм Генпрокуратури у травні, екс–міністр сховався у підпілля. Тож Юрій Луценко «розбирається зі спадком» самостійно й обіцяє, що портрет його попередника обов’язково висітиме в галереї міністрів серед усіх, хто обіймав цю посаду раніше. Це при тому, що портрет Луценка там досі відсутній.