Назад, у 2005–й

21.12.2007

Нові міністри починають обживатися у владних кабінетах. Представники старої влади остаточно вибираються з облюбованих апартаментів. Наприклад, за повідомленням сайту «Українська правда», віце–прем’єр Володимир Рибак виніс із кабінету... три холодильники. Чиє це добро — чи особисте, чи понаднормове державне — поки неясно.

Свіжа мітла у владі починає мести по–новому. Зокрема, позавчора ввечері Кабінет Міністрів призначив керівником Головного контрольно–ревізійного управління нардепа від БЮТ Миколу Сивульського. Цей соратник Тимошенко ще по ЄЕСУ обіймав посаду голови КРУ і в 2005 році, за першого прем’єрства пані Юлії. Керівником апарату глави уряду призначено ще одного БЮТівця Михайла Лівінського. Він теж був на цій посаді — в 2005–му.

На черзі — нові призначення. Уряд уже прийняв відставку голови Державної митної служби Олександра Єгорова. В числі перших кадрових змін, які віданонсувала Юлія Тимошенко, також будуть ротації в Державній митній службі, «Нафтогазі» та «Енергоатомі». Перший віце–прем’єр–міністр Олександр Турчинов обіцяв, що призначення відбудуться днями. «Що стосується Державної податкової адміністрації, митної служби, я думаю, що до кінця цього тижня будуть прийняті кадрові рішення», — цитують Турчинова «Українські новини».

«Кандидатури я не можу назвати, — каже права рука Тимошенко. — Річ не в тім, які кандидатури розглядаються, а в тому, кого буде призначено». Як відомо, на Податкову претендує депутат–банкір із БЮТ Сергій Буряк, а на митницю — медіа–магнат і бізнесмен Валерій Хорошковський, який при Ющенку вже був заступником секретаря РНБО.

Також Кабінет Міністрів збирається провести аналіз рішень попереднього уряду. Олександр Турчинов не виключив перегляду низки ухвал. «Всі рішення, прийняті з порушенням закону, повинні приводитися у відповідність до Конституції й законодавства», — вважає Турчинов. Серед таких рішень перший віце–прем’єр назвав видачу ліцензій без проведення конкурсів на використання бюджетних коштів і схвалення низки приватизаційних конкурсів. Турчинов також розкритикував попередників за схильність до таємничності. «Багато рішень носять гриф «секретно», хоча, крім порушень, нічого секретного там нема», — відзначив Турчинов.

 

У МІНІСТЕРСТВАХ

Новий міністр оборони Юрій Єхануров заявив, що найважливішим питанням для його відомства та Збройних сил загалом є формування бюджету на 2008 рік. Про це він сказав на нараді з керівництвом генштабу ЗСУ. «Від якості проведеної роботи [по підготовці бюджету] напряму буде залежати стан боєготовності, розвитку техніки та озброєння, а також соціального захисту військовослужбовців Збройних сил», — відзначив Єхануров.

Міністр економіки Богдан Данилишин планує скоротити кількість своїх заступників і підвищити заробітну плату працівників відомства. Про це він повідомив під час свого представлення. Достеменно відомо, що на посаді заступника залишиться Валерій П’ятницький. Він опікується питанням вступу України до СОТ. Що ж до зарплат, то, як заявив Данилишин, «у податкової зарплата на 80 відсотків вища, у Міністерстві фінансів — на 60 відсотків».