Бізнес в Україні має осучаснюватися

21.12.2007
Бізнес в Україні має осучаснюватися

На запитання, навіщо українським менеджерам та власникам підприємств потрібна бізнес–освіта, чи можливо будувати бізнес виключно на зв’язках із владою і «тіньовій бухгалтерії» та про конкурентоспроможність українських підприємств відповідає екс–президент Міжнародного інституту менеджменту, народний депутат, один із ідеологів програми БЮТ «Український прорив» та голова громадської організації «Рада конкурентоспроможності України» Юрій Полунєєв.

 

— Чи справедливе твердження, що в Україні сьогодні дуже мало професійних керівників як у бізнесі, так і в політиці, через що ми маємо такий хаос у цих сферах?

— Безумовно, справедливе. Як і те, що економічна і політична ситуація в країні є наслідком неефективного державного менеджменту, насамперед. Об’єктивно Україна має одні з найнижчих у світі показники з конкурентоспроможності. Так, у рейтингу ВЕФ у Давосі наша країна займає 115–ту позицію серед 131 країни світу, а, за версією IMD–Lausanne, ми на 53–му місці з 55 країн.

— Чи може бути причиною пострадянська спадщина? Адже всі талановиті керівники свого часу їхали до Москви, а тут, по суті, залишалися виконавці, які не розробляли стратегії навіть на рівні республіки.

— Я не пов’язував би неефективність нашої економіки з цими факторами. Швидше, причина полягає в умовах формування українського бізнес–середовища. Як відомо, бізнес в Україні часто виникав у корупційному симбіозі з владою. Тому головним фактором конкурентоспроможності в нас зав­жди була влада — як інструмент отримання привілеїв або контрактів, можливості обслужити якусь частину бюджету, вкрасти гроші з державної казни, провести неринкову угоду, що базується на «домовленостях», тощо. В таких умовах не було потреби вкладати гроші в розвиток людського капіталу, в навчання фахових менеджерів.

— Але якщо наш бізнес буде існувати з менталітетом 95–го року, він не виживе. А в нас досі немає сучасних структур управління. Які проблеми ви вважаєте основними?

— Запитайте у бізнесменів: «У чому полягає ваша стратегія на п’ять років?». Переважна більшість вам скаже: «На п’ять років наперед ми не думаємо». А це означає, що менеджмент відбувається ситуативно, бо правила гри постійно змінюються.

У переважній більшості українських компаній все зосереджується на одній людині — на власнику. Посилюється психологічний тиск на нього, а це призводить, з одного боку, до стану втоми, а з іншого, — до неефективності управління. Саме тому сьогодні власники бізнесу перебувають у пошуку найманих професійних топ–менеджерів, які «не крадуть». Часто управлінців запрошують на «частку у бізнесі». Іноді власники самі йдуть навчатися у бізнес–школи, якщо можуть собі це дозволити.

На жаль, навіть висококваліфікований спеціаліст не зможе ефективно працювати, якщо власник не визначить стратегічні завдання підприємства: що робити далі, як розвиватися? Можна поставити людину з гарвардським дипломом на старий завод з усіма повноваженнями й фінансовим забезпеченням. Але він зіткнеться зі старою системою, із пострадянським менталітетом працівників. І це буде контрпродуктивно, бо один у полі не воїн. У таких випадках власнику потрібно відібрати перспективних людей і відправити на навчання. А вже потім розробляти стратегію розвитку бізнесу.

Сьогодні навколо випускників бізнес–шкіл формується мережа людей, які говорять однією мовою, започатковують партнерські та ділові стосунки. Так можна підвищити конкурентоспроможність не тільки бізнесу, а й країни в цілому.

  • За що воюємо на Донбасі?

    У Станично-Луганському районі Луганської області, більша частина якої підпорядкована Україні, із 24 середніх шкіл усього дві школи є українськомовними. Одна з таких шкіл — Чугинська загальноосвітня І — ІІІ ступенів, де впродовж 15 останніх років навчання здійснюється винятково державною мовою. >>

  • «Ми розробили тести, здатні розпізнати справжнього вчителя»

    Останнім часом в iнтернеті з’явилися повідомлення про суперечності та недоліки, що нібито притаманні визнаному лідеру педагогічної освіти України Національному педагогічному університету імені М. П. Драгоманова, помилки, допущені його керівництвом тощо. Складається враження, що «хтось» прагне системної дискредитації вишу. >>

  • Майбутнє пам’яті

    Якою була б сьогодні Україна, якби 25 років тому на полицях наших книгарень з’явилися сотні видань про українську історію і культуру — для дітей і дорослих? А школи отримали б новенькі комплекти репродукцій картин видатних українських художників на історичну тематику, портрети знаних постатей, краєвиди природних перлин України? >>

  • «ХНУРЕреволюція»

    Міністерський аудит виявив у Харківському національному університеті радіоелектроніки багатомільйонні розтрати, у результаті чого одразу три проректори позбулися своїх посад. Але, незважаючи на сенсаційність цього повідомлення, його важко назвати фінальним акордом війни, що триває у цьому ВНЗ з осені минулого року. >>

  • Луцький уже йде на посадку?

    Максим Луцький та весь екіпаж колишніх керівників Національного авіаційного університету чекає для себе «льотної погоди». Екс-депутат ВР від Партії регіонів, екс-голова Солом’янської райдержадміністрації Києва, екс-проректор НАУ, близький товариш сановитих утікачів Дмитра Табачника та Рената Кузьміна, Луцький прагне позбутися хоча б одного «екс» — разом із чотирма колегами з керівної верхівки НАУ, звільненими в.о. ректора університету через незаконне призначення та заключення контрактів екс-ректором Миколою Куликом з перевищенням службових повноважень. >>

  • Усе почалося з Брейгеля...

    Не кожна школа може похвалитися багаторічною історією. Столична Предславинська гімназія №56 функціонує в ошатному приміщенні колись міського училища для однорічного навчання грамоти дітей малозабезпечених киян, ухвалу про створення якого прийняла Київська міська дума ще у 1902 році. >>