НОВИНИ ПЛЮС

20.12.2007

Новий уряд затягне нам паски?

Міжнародний валютний фонд запропонував українському уряду у наступному році скоротити темпи росту мінімальної зарплати, а заодно й інших виплат. На думку експертів фонду, саме великі суми у зарплатних відомостях стали головною причиною знецінення наших грошей. А в 2008 році інфляція може стати найбільшою проблемою країни. Представники МВФ заявили про широкомасштабну кризу, що чекає економіку України, і порадили владі звернути більшу увагу на банківську сферу і пильніше перевіряти кредиторів.

Тримав у доларах? Втратив шість відсотків

Більшість вкладників українських банків, протримавши останній рік свої гроші на депозитиних рахунках, нічого не заробили. І хоча належні їм відсотки виплатили, цей прибуток «з’їла» інфляція. Найбільше не пощастило вкладникам, що зберігали гроші у доларах США, у них за рік згоріло шість відсотків вкладу. Трошки краще становище вкладників у гривні, вони втратили лише 1,5 відсотка. Найбільше пощастило тим, хто заощаджував у євро, вони не лише втратили, а й заробили. Та прибуток тут «організували» не відсотки, а курсова різниця. Та в наступному році, на думку експертів, євро почне дешевшати.

Там, під львівським замком...

Американські інвестори вирішили вкладати гроші у будівництво нових вугільних шахт ... на Львівщині. Будівництво розпочнеться вже у травні наступного року. За прогнозами експертів, щороку у нових шахтах видобуватимуть п’ять мільйонів тонн вугілля, а запасів вистачить щонайменше на 35 років. Такий проект допоможе підтримати енергетичну безпеку України, оскільки поклади вугілля на Донбасі вже майже вичерпано. Розробкою проектів та закупівлею обладнання займатимуться європейські компанії.