Чехов — на всі часи

18.12.2007
Чехов — на всі часи

Богдан Ступка.

У Москві тривають зйомки нового повнометражного художнього фільму «Іванов» за однойменною п’єсою А. П. Чехова. Створює стрічку відомий російський кіно– і театральний режисер, сценарист і продюсер Вадим Дубровицький. У проекті зайняті Богдан Ступка (грає голову земської управи Павла Лебедєва) і його син Остап, Олексій Серебряков, Ольга Волкова, Володимир Ільїн, Катерина Васильєва, Едуард Марцевич, Євген Воскресенський, Євгенія Добровольська, Валерій Золотухін та інші. Натурні зйомки проводились у столичній садибі «Кусково», а інтер’єрні сцени знімають у чудовій садибі «Братцево». Саме тут були відзняті такі відомі стрічки за класичними сюжетами, як «Баришня–селянка», «Петербурзькі тайни», «Про бідного гусара замовте слово» та деякі інші. Богдан Сильвестрович (котрий, до речі, розривається між зйомками в Москві і театральними справами в Києві), познайомив мене з режисером — своїм давнім приятелем (за що йому дуже вдячний), і я задав Вадиму Феліксовичу кілька запитань.

 

— Чому саме Чехов і чому «Іванов»?

— Я люблю класику — вона невмируща і завжди актуальна. П’єса, яку вибрав для фільму, просто сподобалась. Вона (а отже, і фільм) — про вічні протиріччя між ідеалами і реальним життям, про важкість життєвого вибору. Цей фільм ми знімаємо як «повний метр», тобто для кінотеатрів, а прем’єра, сподіваюся, буде влітку 2008 року.

— За форматом — це екранізація чи, так би мовити, «за мотивами»?

— Знімаємо близько до тексту, отже — екранізація. За моїм сценарієм.

— Чи з’являються сьогодні сучасні драматургічні твори і кіносценарії належного рівня?

— Є, але дуже мало. Нерідко доводиться самому братися за цю справу. Зараз, наприклад, паралельно з роботою над фільмом працюю над одним із сценаріїв.

— Назвіть оператора, художника й композитора нової стрічки.

— Операторську групу очолює Вадим Семьонових. Одна з найбільш відомих його робіт — «Завтра була війна». Всього ж цей оператор зняв близько 25 фільмів. Автором музики є відомий композитор Олексій Шелигін (серіал «Бригада», х/ф «Бій з тінню» та ін. — Авт.). Художник — Євген Качанов.

— Як вибирали акторів — кастинг, кінопроби?

— Іванов — центральний і найбільш неоднозначний персонаж п’єси. Тут потрібен був технічний актор. Хоч як дивно, виконавець цієї ролі визначився у моїй свідомості відразу. Це — Олексій Серебряков (актор став відомим після виходу на екрани культового радянського кінохіта «Фанат». — Авт.) Всі інші актори проходили кастинг.

Віктор ГІРЖОВ