НОВИНИ ПЛЮС

18.12.2007

А росіяни вважають, що «мутанти» шкідливі!..

Росія запровадила обов’язкове маркування трансгенних продуктів. Днями вступив у дію федеральний закон, який змушує усіх виробників розміщувати інформацію, якщо продукт містить понад 0,9 відсотка модифікованих організмів. Якщо «штучних генів» менше, вважається, що вони потрапили туди випадково. Нагадаємо, що Кабінет Міністрів України після довгих роздумів та вагань так і не ухвалив рішення маркувати генетично модифіковані продукти, «підвісивши» це питання на невизначений термін.

Долар таки може впасти перед гривнею

Українські компанії й банки залучать у 2008 році за межами країни понад 28 мільярдів доларів. Це вдвічі більше, ніж нині. Іноземці активно інвестуватимуть нашу державу — на 7,5 мільярда доларів більше, ніж тепер. Золотовалютні резерви Нацбанку можуть зрости з 33 до 40 мільярдів доларів. Такі серйозні грошові «вливання», вважають експерти, вчергове можуть змусити головний банк посилити курс гривні.

Натомість нині вартість американської грошової одиниці зростає — продавці підняли ціни до 5,07—5,08 гривні за долар. Фахівці мають єдине пояснення цього феномена — закінчення фінансового року, яке завжди вносить нестабільність.

«Нафтогаз» пустять по світу?

Інвестори найбільшої української компанії Джулс Грін та Саймон Гричер днями заявили: якщо їм не нададуть фінансового звіту за 2006 рік, «Нафтогазу України» загрожує технічний дефолт. Компанія має час до Нового року. Після цього, якщо вимоги власників облігацій не будуть виконані, вони почнуть вимагати повернення грошей, що й стане причиною банкрутства. Прес–служба компанії звинуватила заявників у політичному тиску, але пообіцяла, що віднині «Нафтогаз» хазяйнуватиме ощадливіше і навіть готовий скоротити штат працівників на 16 відсотків, як цього вимагає РНБО. Колишній шеф цієї структури Олексій Івченко заявив: інвестори праві, а компанію доводили до банкрутства навмисне.