«Прохідна» Європа

18.12.2007
«Прохідна» Європа

Олег Лісогор пливе до свого дванадцятого європейського «золота». (Фото Рейтер.)

Україна понад усе

Старти у 25–метровому басейні мають специфічний характер. Великої слави тріумфаторам вони не приносять, адже найголовніші змагання проводять на «довгій воді» — у 50–метрових басейнах. Зате на 25–метрівці можна перевірити свою готовність на даний момент на тлі серйозних суперників і добре відпрацювати розвороти. Саме з «напівтренувальним» настроєм їхала на чемпіонат Європи на «короткій воді» до угорського міста Дебрецен збірна України.

У передолімпійський рік, коли всі вже повним ходом готуються до Пекіна–2008, нинішня першість не викликала у спортсменів особливого захвату. Наприклад, для українців важливішими є змагання на Кубок країни, які відбудуться в Дніпропетровську 19—21 грудня. Адже там, за словами головного тренера збірної України Івана Сівака, наші фахівці почнуть відбирати кращих спортсменів для виступу на чемпіонаті Європи на «довгій воді», а згодом — і на головному старті чотириріччя. Річ у тім, що кожна країна на Олімпійських іграх має можливість заявити на одній дистанції не більш як двох плавців. А в нас на деякі позиції — аж по четверо претендентів. Тож боротьба на національному рівні точитиметься не менш запекла, ніж на міжнародних турнірах.

Загальну ж кількість путівок на Олімпіаду, яких у скарбничці нашої команди після чемпіонату світу в Мельбурні налічується тринадцять, можна буде збільшити наступного року. Визначальним у суперечці вітчизняних майстрів водних доріжок між собою стане континентальна першість у 50–метровому басейні, яку в березні 2008–го прийматиме голланд­ський Ейндховен.

Наші здобутки

До Дебрецена українська команда прилетіла доволі боєздатним складом, хоча кількох сильних спортсменів бракувало. Зокрема, підопічні Ніни Кожух — Яна Клочкова й Денис Силантьєв — готуються за індивідуальним графіком, у який не вписуються старти на «короткій воді». Сергій Фесенко–молодший і Катерина Зубкова тренуються в США і також не приїхали до Угорщини, а Олександр Волинець захворів.

Несерйозне ставлення деяких наших спортсменів до угорських стартів підтвердили Юлія Підлісна й Ганна Хлістунова, які не потрапили навіть до півфіналу 50–метрівки брасом, хоча зазвичай беруть участь у вирішальних запливах, а Хлістунова, буває, й перемагає.

Першу медаль «синьо–жовті» в Угорщині здобули в п’ятницю. «Результативним» для нас виявився фінал на 100 м брасом. Ігор Борисик із Сімферополя торкнувся бортика одночасно з росіянином Григорієм Фальком (58,57 сек.), тож «золото» отримали обидва. Рекордсмену Європи на цій дистанції Олегу Лісогору забракло 0,04 секунди, щоб піднятися на п’єдестал — у нього четвертий час.

Відігрався броварчанин у суботу. Лісогор — рекордсмен і чемпіон світу на дистанції 50 м брасом — здобув свою 12–ту (!) європейську медаль найвищого ґатунку, показавши час 26,75 сек.

У п’ятничних фіналах змагалися ще троє українців. Одесит Юрій Єгошин показав четвертий час у вирішальному запливі 100–метрівки вільним стилем, щоправда, призерам програв солідно. Андрій Сердінов фінішував сьомим на 100 м батерфляєм, а Ірина Амшеннікова — восьмою у фіналі 100–метрівки на спині.

Третім, останнім, медальним успіхом українців в Угорщині стала «бронза» Амшеннікової. У неділю запоріжанка лідирувала після половини дистанції на 200 м на спині, але в підсумку обмежилася третім результатом.

Герої «Європи»

Попри начебто не надто високий статус змагань, у Дебрецені було побито чимало рекордів. Світові досягнення поліпшили полька Отілія Єджейчак (200 м батерфляєм), сербка Саня Йованович (50 м на спині), угорець Ласло Чех (200 і 400 м комплексом), жіноча команда Голландії й чоловіча — Швеції (4х50 м вільним стилем), а також жіноча німецька четвірка в комплексній естафеті 4х50 м. Європейські рекорди оновили австрієць Маркус Роган (200 м на спині), угорець Даніель Дюрта (200 м брасом), швед Стефан Нюстранд (50 м вільним стилем), француженка Лор Малоду (100 м на спині), росіянка Юлія Єфімова (200 м брасом).

Вигравши 50–метрівку на спині, німець Томас Руппрат збільшив кількість золотих нагород чемпіонатів Європи до сімнадцяти, що теж є рекордом. Словенець Петер Манкоч на 100–метрівці комплексом перемагає увосьме поспіль, а італієць Філіппо Маньїні — вчетверте на 200 м вільним стилем.

Героями угорського чемпіонату стали Чех і Єфімова, котрі здобули по три медалі найвищого ґатунку.