Повнолітній довгобуд

13.12.2007
Повнолітній довгобуд

На завершення будівництва Черкаської обласної дитячої лікарні необхідно 50 мільйонів гривень. (Фото автора.)

Черкащина — єдиний регіон в Україні, в якому досі немає обласної дитячої лікарні. Це при тому, що, за статистикою, в області на 10 тисяч дітей віком до 18 років реєструється 22 тисячі хвороб, тобто в регіоні практично немає здорових дітей.

Збудувати цей лікувальний заклад планували ще на початку 90–х років минулого століття. У 1991 році в Південно–Західному мікрорайоні міста, якраз навпроти Другого пологового будинку, таки почали будівельні роботи. Але після того як з’явилася коробка майбутньої лікарні, на будівельному майданчику все завмерло. І надовго. Всі вже думали, що тій будові справді настав «гаплик». Оскільки за час, що минув, на будівництві майже все розікрали, тільки каркаси й залишилися. Тож багато хто махнув на неї рукою. Але з приходом до керівництва області «помаранчевого» «губернатора» Олександра Черевка справа таки зрушила з місця.

«Ми прийняли принципове рішення добудувати обласну дитячу лікарню, точніше — збудувати її заново, — розповів «Україні молодій» голова Черкаської облдержадміністрації Олександр Черевко. — Тож у 2006 році за підтримки Президента України Віктора Ющенка з Держбюджету на цю справу було виділено 30 мільйонів гривень. І будова ожила. За ці кошти нам вдалося збудувати поліклініку, неонатальне відділення, звести сучасну котельню».

На жаль, цього року будівництво знову зупинилося. Хоча торік черкаський «губернатор» особисто був на прийомі у Прем’єра Віктора Януковича з цим питанням. «В останній момент Черкаську обласну дитячу лікарню на співфінансуванні таки включили в субвенцію з техногенних питань і соцрозвитку. Аби збудоване не почало руйнуватися, ми зі своєї субвенції на будівництво дитячої лікарні цього року виділили 5 мільйонів гривень. А щоб завершити цю будову, нам потрібні ще 50 мільйонів гривень. Це — не враховуючи вартості обладнання», — зазначає Олександр Черевко. Він наголошує, що для нього є принциповим здати лікарню в експлуатацію наступного року. Тому посадовець знову звернувся до уряду, знову написав лист Президенту, аби в проекті Державного бюджету на наступний рік було включено фінансування завершення будівництва Черкаської обласної дитячої лікарні.

Водночас і самі черкащани не сидять склавши руки. В області створено фонд підтримки будівництва дитячої обласної лікарні. Нині від жителів області на його рахунок уже надійшло два мільйони гривень. Ці кошти витратять на придбання обладнання в лікувальний заклад. Свою підтримку черкащанкам обіцяє і фонд «Україна—3000». Коли будівництво вийде на фінішну пряму, фонд допоможе лікарні з дороговартісним обладнанням.