Гадання на Юлі

11.12.2007
Обравши Голову Верховної Ради, коаліція демократичних сил довела свою дієздатність. Тепер перед нею стоїть наступне, водночас і важче й легше завдання: віддати щонайменше 226 голосів за прем’єрство Юлії Тимошенко. Важче, бо навіть у лавах самої коаліції є люди, для яких приємніше було б відрубати собі руку, ніж натиснути кнопку за те, щоб Юлія Володимирівна знову «оселилася» в головному кабінеті Кабміну. А оскільки на натискання кнопки дається всього лише кільканадцять секунд (тоді як бюлетенем при таємному волевиявленні за обрання спікера можна проголосувати впродовж години), імовірність того, що хтось «не встигне», «помилково» натисне замість зеленого ґудзика жовтий або червоний тощо, значно зростає.
Водночас при відкритому голосуванні є можливість натиснути кнопки хоч за увесь ряд відсутніх у залі колег (якщо, звісно, опозиція дозволить). До того ж Тимошенко вміє торгуватися й умовляти, що яскраво довела, отримавши при аналогічному голосуванні у 2005 році понад 370 (!) депутатських «за».

«370 більше не буде»

Хоча нинішні парламентарії запевняють, що тепер такого бути аж ніяк не може. «Не забувайте, що тоді половина залу була обрана за мажоритарними округами, а з депутатами–«одиночками» «працювати» значно легше, ніж із обраними за партійними списками», — сказав «УМ» «регіонал» Тарас Чорновіл, який принаймні минулого тижня висловлював щодо ймовірності обрання Тимошенко великий скепсис. «Фракція Партії регіонів не проголосує за Юлію Володимирівну за жодних обставин, бо ми вважаємо, що такий Прем’єр–міністр шкідливий і небезпечний для держави», — запевнив Чорновіл, висловивши переконання, що за кандидатуру Тимошенко не віддадуть ні голосу й комуністи.

Представники Компартії цю позицію підтверджували, хоча Олександр Голуб жартома таки назвав умову, за якої парламентський «загін» КПУ може проголосувати за Юлю–Прем’єра: «Якщо вона віддасть нам щонайменше 50 відсотків посад в уряді».

Торги, яких «немає»

Щодо фракції Блоку Литвина, то на неї коаліція покладає неабиякі надії. І хоча «литвинівці» в один голос присягаються, що торгуватися за посади — це «фе», бо їх цікавлять не портфелі, а добробут народу, джерела у БЮТ запевняють: торги йдуть такі, що аж гай шумить (не виключено, що й «зеленіє»). Сам Литвин раніше відкрито заявив, що Тимошенко може дочекатися від його політичної сили підтримки, якщо врахує у програмі Кабміну 100 відсотків програми БЛ. У відповідь Юлія Володимирівна одразу висловила готовність не лише дати таку обіцянку, а й виконати її, хоча на той момент Литвин уже «завагався». Але той факт, що леді Ю запропонувала «маленьким» опозиційним силам першими обирати собі комітети ВР (а найменш чисельною фракцією в парламенті є саме Литвинова), може неабияк вплинути на позицію Володимира Михайловича і його «війська». Бо маючи право «першої ночі», вони здобувають можливість «відхопити» собі «найжирніший» — бюджетний — комітет, посада голови якого є для нардепів не менш, а то й більш жаданою, ніж урядові портфелі.

Як учора повідомив журналістам представник БЛ Олег Зарубінський, зустріч фракції з Тимошенко призначена на сьогоднішній ранок. Водночас пан Олег спрогнозував, що «ця зустріч нічого не змінить», бо голосувати за призначення свого Прем’єра повинна парламентська більшість, а «Блок Литвина у прийми в коаліцію не піде».

Не сподіватися на успіх під час зустрічі з їхньою фракцією радили лідерці БЮТ і в «Регіонах». Це якщо така зустріч узагалі відбудеться, бо вчора представники ПР не могли нічого точно сказати з цього приводу. При цьому деякі «регіонали» натякали, що голосування за призначення Тимошенко сьогодні може взагалі не відбутися, бо спершу, мовляв, треба сформувати парламентські комітети. Хоча «вівторок великий», тому, за бажання, можна встигнути все. Тим більше що сьогодні якраз вичерпується п’ятиденний термін, протягом якого Верховна Рада повинна розглянути внесену Президентом кандидатуру на Прем’єра.

Те, що БЮТівці сподіваються залучити на свій бік і «литвинівців», і навіть «регіоналів» — не всіх, але окремих так точно, підтвердив і представник фракції Тимошенко Євген Корнійчук. Він заявив «Економічєскім ізвєстіям», що фракція веде переговори з усіма парламентськими силами, в тому числі і «з конструктивною частиною Партії регіонів».

Навіть Єхануров — «за»

Серйозно налаштовані виконати обіцянку й віддати Тимошенко всі свої голоси й у фракції «НУНС». Голова ВР Арсеній Яценюк в інтерв’ю телеканалу «Інтер» висловив тверде переконання, що Тимошенко стане Прем’єр–міністром вже у вівторок (тобто сьогодні). «На емоціях» Яценюк навіть зауважив: якщо Тимошенко не набере 226 голосів (що «практично нереально»), це «покладе хрест на демократичній коаліції» і йому, Яценюкові, в такому разі «буде коректно» скласти повноваження спікера.

А тим часом у «Нашої України» з «багнетами» є деякі проблеми. А кілька днів тому несподівано захворів «порист» Владислав Каськів. За даними «УМ», йому нібито зробили якусь незначну операцію, після якої Влад уже днів чотири лежить у лікарні. І сьогодні може прийти до ВР, а може й не прийти. Що саме оперували, Каськів не розповідає навіть товаришам. Через що дехто з них, знаючи деякі особливості біографії нинішнього нардепа, дозволяє собі висловлювати сумніви у його хворобі. Мовляв, торгуватися вміють не лише політичні опоненти, а й союзники...

Щоправда, навіть не найпалкіший, м’яко кажучи, симпатик Тимошенко Юрій Єхануров твердо запевнив: Юля набере 227 (себто повний коаліційний комплект) голосів і вже сьогодні стане Прем’єр–міністром. А «НУНС» проголосує за неї навіть попри те, що передбачає наступні «проблеми» з фракцією БЮТ щодо ухвалення деяких законів, обумовлених у коаліційній угоді. Зокрема, закон про Кабмін. Очевидно, про це «нашоукраїнці» планували ще раз поговорити під час учорашньої зустрічі фракції з претенденткою на прем’єрство, запланованої на 18.00.

І не варто ж забувати, що є ще й Іван Плющ, який до коаліції не увійшов, але досі значиться у фракції «НУНС». Як припустив «нашоукраїнець» Руслан Князевич, якщо Іван Степанович не підтримає Тимошенко, його таки можуть із фракції виключити. Хоча жодних наслідків для парламентського довгожителя це не матиме, адже норма про імперативний мандат поки що не діє, тому депутатом він залишиться все одно.

КОМЕНТАР ПОЛІТОЛОГА

Андрій Єрмолаєв, директор центру
соціальних досліджень «Софія»:

— До самого голосування будь–які прогнози щодо того, стане Юлія Тимошенко Прем’єр–міністром у вівторок чи ні — це не більше ніж гадання. На мою думку, 70 відсотків проти 30, що стане. Але сенсу гадати немає — є сенс говорити про ризики, пов’язані з цим голосуванням. Перший полягає в тому, що опоненти коаліції — фракції Партії регіонів, Блоку Литвина і комуністів — зможуть дисципліновано відмовитися від голосування. Забезпечити стовідсотковий результат коаліції буде досить складно, бо все–таки в неї є чимало ворогів. А другий ризик пов’язаний із тим, що для Тимошенко якраз дуже важливо отримати щонайменше 226 голосів саме від коаліції. Бо навіть якщо її затвердять на посаді завдяки кільком «за» з табору опозиції, але при цьому хтось із більшості не проголосує, це означатиме поразку Юлії Володимирівни у «виборах» лідера коаліції. І після негативного результату коаліція опиниться у стані кризи. З іншого боку, навіть не маючи продуктивної більшості, Тимошенко зараз має непогані шанси затвердитися як лідер коаліції, адже навіть частина «Нашої України» вже переорієнтована на неї.