Перед другим пришестям Ю.

07.12.2007
Перед другим пришестям Ю.

Завжди готова. У фракції БЮТ кажуть, що їхня лідерка під час голосування збере не менш як 250 голосів. (Володимира СТАДНІКА.)

«Ю–ля! Ю–ля!» — таким скандуванням та бурхливими оплесками депутати від коаліції зустріли оголошення Голови Верховної Ради Арсенія Яценюка про те, що Президент «щойно вніс пропозицію щодо призначення на посаду Прем’єр–міністра Тимошенко Юлії Володимирівни». Сама леді Ю виглядала не так радісною, як напружено–замисленою. І не дивно, адже, щоб голосування за її кандидатуру було успішним, коаліції ще належало провести непрості переговори.

Усі хочуть швидше. Хто ж тоді зволікає?

Віктор Ющенко виконав свою обіцянку не «маринувати» подану коаліцією кандидатуру Прем’єра протягом відведених йому за Конституцією 15 днів. Як повідомив уранці депутатам спікер Яценюк, він надіслав подання на Тимошенко до секретаріату Президента лише напередодні увечері. Коаліція, звісно, зацікавлена в тому, аби сформувати уряд якомога швидше, та ситуація ускладнюється тим, що до призначення Прем’єр–міністра «НУНС» і БЮТ планують ухвалити цілу низку законів — на цьому раніше наполягав Президент. Зокрема, до пакета з 12 проектів входять зміни до закону про Кабінет Міністрів, закон про скасування депутатських пільг тощо. А ухвалити ці акти неможливо доти, доки не сформовані комітети, через які обов’язково повинен проходити кожен законопроект.

Власне, саме цим — формуванням комітетів, призначенням їхніх голів та обранням першого і «звичайного» заступників Голови ВР — учора депутати могли б зайнятися. Однак процес цей не такий простий, тому, відкривши засідання парламенту, спікер одразу запропонував... закрити його — для проведення консультацій. Питання полягало тільки в тому, скільки на це відвести часу: до п’ятниці чи до вівторка. Коаліція наполягала: що менше — то краще, і взагалі, було б добре, якби всі кадрові питання були розв’язані вже до 16–ї години четверга. Аби прискорити процес, фракція БЮТ запропонувала створити тимчасову комісію, яка опрацьовувала б пакет із першочергових законопроектів, поки парламентарії ділять між собою комітети. «Наша Україна — Народна самооборона» цю пропозицію партнерів цілком підтримувала, але опозиція вперлася: усе одно до вівторка нічого не встигнемо, тож краще й не намагатися. І наполягала на тому, що спершу треба обрати керівництво ВР, а тоді вже розглядати законопроекти.

«Вони навмисне затягують час!» — наполягали «більшовики». «Та як вони можуть так погано про нас казати!» — обурювалися опозиціонери. «Я вам заявляю офіційну точку зору Партії регіонів — хочете, можете перевірити на нашому сайті: Партія регіонів та особисто Віктор Федорович Янукович украй зацікавлені в якнайшвидшому сформуванні нового уряду», — запевнив «УМ» «регіонал» Ярослав Сухий. Бо ПР, мовляв, серйозна сила і дбає насамперед про добробут держави, а не про портфелі для себе.

Його однопартієць Тарас Чорновіл оптимістично прогнозував, що з вівторка комітети ВР уже точно запрацюють. Власне, вчора о 15.00 керівники фракцій збиралися на погоджувальну раду, аби це питання узгоджувати.

Торги за Юлю

А от за Юлію Тимошенко ні «регіонали», ні комуністи, ні Блок Литвина голосувати не збираються — принаймні в цьому запевняв член «Регіонів» Михайло Чечетов. Чорновіл же був певен «на всі 100» тільки в позиції ПР і КПУ, а щодо БЛ сказав лише: «Хотілося б вірити». Очевидно, тут важливу роль могли зіграти кадрові амбіції «литвинівців». Адже коаліція, як і обіцяла, пропонує опозиції посаду першого віце–спікера. Кому саме з трьох фракцій вона відійде, станом на вчора було невідомо — опозиціонери ще не радилися з цього приводу. За словами Чорновола, швидше за все, не «Регіонам», оскільки вони «зацікавлені в тому, щоб опозиція була консолідованою — тому готові йти на поступки».

До речі, в опозиції вже й назва з’явилася — «народна» (на противагу нібито«антинародній» «помаранчевій» коаліції). Що­правда, про це, здається, знав тільки «регіонал» Чечетов, бо ні у фракції Литвина, ні у КПУ про таку самоназву не чули.

На конструктивізм «литвинівців» сподівався й «нашоукраїнець» Микола Оніщук. При цьому пан Микола в коментарі «УМ» наголосив, що при голосуванні за Прем’єр–міністра головне — позитивний результат. А з огляду на те, що, за Конституцією, на розгляд кандидатури, яку Президент вносить на посаду Прем’єр–міністра, Верховній Раді відведено лише п’ять днів, на досягнення цього результату (себто домовленості, компроміси тощо) часу залишається вкрай мало. Особливо якщо до нього треба ухвалити 12 законів...

Утім Президент учора на прес–конференції висловив оптимізм з цього приводу. На думку Віктора Ющенка, із законами реально вкластися в один–два дні. Однак, за словами глави держави, він «не бачить великої проблеми в голосуванні спочатку кандидатури Прем’єра, а потім — пакета законодавчих змін». Тож п’ять днів для затвердження Тимошенко на чолі Кабміну — строк цілком реальний. Головне, «щоб при голосуванні пакета коаліція не зіткнулась із певним тертям, щоб це не стало тріщиною для духу консолідації. Бо на рахунку коаліції кожен голос», — нагадав Ющенко.

ПРОПОЗИЦІЯ

Президент та голова СП
закликають віддати посаду
першого віце–спікера «регіоналам»

Віктор Ющенко рекомендує депутатському корпусу обрати першим заступником Голови Верховної Ради представника Партії регіонів. «Глава держави вбачає в цьому широкий крок назустріч коаліції та опозиції до налагодження взаємодії, — заявив глава секретаріату Президента Віктор Балога, — що в підсумку має на меті досягнення продуктивної, стабільної роботи всього парламенту».

На думку Балоги, ефективність роботи парламенту прямо залежить від здатності БЮТ та «НУНС» налагодити конструктивну взаємодію з парламентською опозицією. «Без діалогу і якісної взаємодії між більшістю та опозицією неможливо виконати той колосальний масив обіцянок, які щедро роздавали людям всі без винятку учасники виборчих перегонів», — вважає Балога. Він також відзначив, що «темпи та емоційний градус ухвалення рішень у будинку під куполом» багато в чому залежатимуть від тактики опозиційної діяльності, яку вибере Партія регіонів.