«СС-1,5»

05.12.2007

Ініціатори «СС» так законспірувалися, що про їхні наміри могли дізнатися лише віддані справі партії журналісти. Причому не вся Партія регіонів, а та частина «регіоналів», яких очолює колишній «начальник» Луганщини Олександр Єфремов.

Що таке «СС»? Це російська абревіатура, яка означає «Северодонецкий съезд». Той, що відбувся в листопаді 2004го, за нумерацією є «СС1» з’їзд депутатів рад різних рівнів; той, що запланував на початок наступного року голова Луганської облради Валерій Голенко (разом із кримськими товаришами) — відповідно, «СС2». Ну, а зліт єфремівсько­голенківської юні, що відбувся наприкінці листопада в місті хіміків, навряд чи заслуговує повноцінного номера. Тому — 1,5...

Власне, на цьому шоу нічого цікавого не сталося. Хіба що когось насмішить ось такий пасаж із підсумкової резолюції «форуму» (перекладаю з російської): «Ми заявляємо, що для нас Україна — єдина неподільна держава. Будь­які спроби політичних сил внести розкол між Заходом та Сходом України — злочинні, і здійснюються вони винятково в корисливих цілях тих, хто рветься до особистої необмеженої влади...» Грізна пересторога для сепаратистів усіх штибів! Луганських — у першу чергу?

А от події навколо цього шоу варті уваги. Учасників з’їзду не пустили у знаменитий Льодовий палац. Уже сенсація. Лунали звинувачення в цьому на адресу особисто мера Сіверськодонецька Володимира Грицишина. Але навіть для анонсованої кількості делегатів — 600 — п’ятитисячного палацу було б явно забагато. Та й заявленої кількості організатори не нашкребли: вже після відкриття дійства було повідомлено про присутність 437 зареєстрованих учасників. Кореспондент цілком провладної обласної державної ТРК «ЛОТ» повідомив, цитую: «Кілька дівчат на вході в училище торгують політичною літературою та роздають мандати форуму всім охочим».

Делегати потяглися до міського Палацу культури, але й там отримали відкоша. Довелося піти на запасний аеродром: у Сіверськодонецьку є музична школа ім. С. Прокоф’єва, яку вважають спільною комунальною власністю громад області, тобто підпорядкованою області. Концертний зал умістив усіх охочих, у тому числі Олександра Єфремова і Валерія Голенка. Віктор Тихонов, який головував на «СС1», не приїхав, але вітання через якусь жінку переказав.

Кореспондент «УМ» спробував узяти коментар у міського голови Сіверськодонецька, але виявилося, що Володимир Грицишин — у відпустці. Вдалося поговорити по телефону. В тому, що він особисто заборонив надавати приміщення юним «регіоналам», Грицишин не зізнався, але й свого ставлення до всіх «СС» разом узятих не приховував: «Те, що я казав у інтерв’ю — те ж саме було в моєму виступі перед міською конференцією Партії регіонів — у нас же потужний осередок, більш як тисяча членів. І я тоді сказав: це — трагедія Єфремова і його друзів, що вони не при справах. Що «донецькі» їх упритул не бачать. І щоб опинитися на слуху, оце все їм і треба. Що знайшли собі неправильну тему — розпалювати антиукраїнські настрої. Відверта дурість — «захищати» російськомовне населення. Нам цього не треба. Сіверськодонецьк — прекрасне місто. Всі це бачать. Ми випереджаємо область років на чотири — і по будівництву, і по житлу».

Мер Грицишин каже, що не пустив би «сепаратистів» на з’їзд у Льодовий палац і в 2004 році, «але тоді він був у власності області. А тепер — міської громади. Голенко мене лякає: «Я до депутатів міськради звернуся!». Та нехай звертається. Вони мене підтримають. Бо розуміють: до нас їдуть люди з усіх країн робити бізнес. Офіційно 46 відсотків іноземних інвестицій, що надійшли до Луганської області, вкладені в сіверськодонецькі підприємства. Інвесторам потрібна стабільна обстановка в місті, а влаштовувати в нас ці шабаші — нам цього не треба».

Ми поговорили з Володимиром Омеляновичем ще й про комунальні проблеми, і мер, власне, повторив те, що я чув від нього по місцевому телебаченню: що нинішній уряд обідрав місто як липку. Домовилися, що ми з ним зробимо окреме інтерв’ю на цю тему. І тут, мабуть, йому й прийшла в голову ідея: «Вони прийдуть до мене, а я їм виставлю за Льодовий палац 10 мільйонів оренди. «Ви мені не заплатили в цьому році — це буде компенсація». Нехай так і буде — наступлю на горло власній пісні».

Що значить — господарник!