Олег Зарубінський: Нам ще з жовтня пропонували ду-у-уже високі посади

05.12.2007
Олег Зарубінський: Нам ще з жовтня пропонували ду-у-уже високі посади

Позицією Блоку Литвина «УМ» поцікавилася у представника цієї фракції Олега Зарубінського. Передусім ми запитали в пана Олега, чи братимуть «литвинівці» участь у голосуванні за обрання Голови Верховної Ради, на посаду якого коаліція демократичних сил висунула кандидатуру Арсенія Яценюка:

— Ми завжди, протягом усієї каденції братимемо участь у всіх голосуваннях, — відповів Зарубінський. — Запевняю вас, жодних демаршів від фракції Блоку Литвина ніхто не дочекається. Ми солідні люди, й будемо солідно себе поводити. Тому ідеї «не брати бюлетені», «бойкотувати голосування» тощо — це не до нас.

 А голосувати цими бюлетенями?..

— А голосувати ми будемо за того, за кого захочемо. Це — поперше. А подруге, я думаю, кожна політична сила, яка вважає, що її сил достатньо для обрання спікера, повинна самостійно нести відповідальність за його обрання. У даному випадку йдеться про коаліцію, яка запевняє, що існує — отже, вони повинні самі забезпечити більшість голосів за свою кандидатуру і нести відповідальність за цю людину, якщо її оберуть.

Ну а якщо більшості немає — значить, так чесно треба й оголосити: всі наші заяви — це брехня.

 Коли з’явилася ідея спільного голосування по Голові Верховної Ради та його заступниках, Блокові Литвина пропонували висунути свого представника в цей «пакет»?

— Та нам не тільки це пропонували — нам, починаючи з жовтня, вже дуу­уже високі посади пропонували. Але ми зразу відмовилися. У нас немає жодного інтересу в тому, щоб стати учасниками парламентських «торгів», бо ми вважаємо, що Верховна Рада має займатися іншими справами.

І взагалі, до «пакетного» голосування як такого ми ставимося дуже негативно. Бо що таке «пакет»? Це обман. Наприклад, зараз ходять такі чутки, що комуністи готові проголосувати за «пакет», якщо в його складі буде Адам Мартинюк. Але ж «НУНС» завжди заявляє, що виступає проти комуністичної ідеології. Більше того, останнім часом «нашоукраїнці» постійно згадують про те, що Голодомор33 був геноцидом. А тепер, виходить, готові розділити місця в президії з представником тієї сили, на яку покладають відповідальність за проведення Голодомору? Це доводить, що всі такі заяви — ніщо в порівнянні з «дерибаном» посад і державних грошей. І щойно буде затверджений такий «пакет» — ми одразу про це скажемо, і виборцям розповімо, що до чого.

 Але ж коаліція наголошує на тому, що одне місце в президії обов’язково має бути відведене опозиції, тому й Мартинюк там з’явився.

— Та ні, це ж не так робиться! Якщо є більшість — обирайте, як і належить за регламентом, свого спікера. Ніхто ж цьому не перешкоджатиме. А вже потім, як і належить за регламентом — хай цей спікер запропонує кандидатури своїх заступників, хоч опозиційних, хоч ні — його право. Але ж вони так не роблять! Значить, голосів таки не вистачає.

 А якби посаду першого чи «звичайного» віцеспікера запропонували Блоку Литвина — ви б голосували за такий «пакет»?

— Ми таке питання навіть не розглядали — нас ці посади не цікавлять. У парламенту є дві місії: це законодавчий орган і вищий представницький. От цим ми у ВР і займатимемось: розроблятимемо закони і працюватимемо в регіонах із людьми, виконуючи свої передвиборчі обіцянки. Бо крісло і службовий автомобіль — це зовсім не те, заради чого люди йдуть у парламент.

 Ви хочете, щоб наші читачі повірили в таку безкорисливість заради праці на благо народу? Та в це давно вже ніхто не вірить!

— А ми хочемо продемонструвати, що саме цим і займатимемося — тим, у що ніхто не вірить, і чим насправді має займатися парламент! І для цього нам не треба ні посад, ні навіть більшості. Бо подивимося, як інші фракції спробують не підтримати ті законопроекти, які Блок Литвина пропонуватиме найближчим часом. І як відповідатимуть за це перед своїми виборцями.

 За висунуту коаліцією кандидатуру Прем’єр­міністра теж не голосуватимете?

— Я вам одне скажу: торгів не буде. Коаліція, якщо вона дієздатна, повинна сама обрати Прем’єра і нести за нього відповідальність. Чому це повинні робити ми, якщо ми не входитимемо в коаліцію?