Алло, Бі-Бі-Сі розшукує таланти

05.12.2007
Алло, Бі-Бі-Сі розшукує таланти

Минулорічна переможниця Сільва (Вірменія) з призом Бі-Бі-Сі.

Британська телерадіомовна корпорація (БіБіСі) другий рік поспіль проводить глобальну акцію з пошуку молодих музичних талантів під назвою Next Big Thing (у вільному перекладі «Наступна велика особистість»). Про початок цьогорічної акції було оголошено 22 жовтня. На неї відгукнулися і надіслали до остаточної дати, 18 листопада, свої демозаписи приблизно дві тисячі співаків та музичних колективів із 88 країн світу. Це вдвічі більше, ніж минулого року. Відбіркова комісія, до складу якої входили такі відомі музиканти, як Анушка Шанкар (донька індійського майстра гри на сітарі Раві Шанкара), американська рок­співачка Торі Амос та зірка музики соул Омар, здійснили гігантську роботу, прослухавши всі запропоновані записи та відібравши 20 учасників проміжного фіналу. Анушка Шанкар не нарікає на витрачені на цю працю дні, оскільки заявила БіБіСі: «Я була вражена високою якістю запропонованої музики».

В оголошеному 27 листопада списку — 20 учасників проміжного фіналу. Тут і танзанійський співак церковної музики, і італійський діджей, і група з Сінгапуру у складі 13 музикантів, які виконують... бразильську музику. Є також два оркестри та три танцювальновокальні колективи: з Кенії, Бельгії і Росії. Але все ж переважають рок­групи: Axis (Литва), Hraun (Ісландія), Instiga (Бразилія) чи King Tut (США). Жіночі поп­виконавиці представлені Маєю Макаллум (Франція), Пенні Бродхерст (Велика Британія), Чілою (Уганда) та мешканками Ямайки Шерітою Льюїс і Джей Сі. Українські виконавці, на жаль, не представлені.

Уже інше журі, у складі відомих музикантів, продюсерів і журналістів 3 грудня вибере з 20 півфіналістів п’ятох фіналістів. Ці п’ятеро отримають запрошення та квитки до Лондона, де виконають свої музичні номери «вживу» перед повним складом журі, яке потім визначиться з переможцем конкурсу. Цей фінал буде транслюватися в прямому ефірі світовою службою БіБіСі 9 грудня та світовим телебаченням БіБіСі (телеканалом BBC World) 22 грудня. Переможець також виступить разом зі світовими зірками перед трьома тисячами глядачів лондонської концертної зали «О2» на концерті, присвяченому 75річчю БіБіСі.

Минулого року в подібному конкурсі молодих талантів перемогла 17річна вірменка Сільва. Після цього вона стала співачкою № 1 у себе на батьківщині та мала сольний концерт у ЛосАнджелесі, у славетній залі «Голлівуд Боул», яка зазвичай зарезервована для виступів зірок першої величини: від «Бітлз» до сучасних поп­дів. Минулорічні фіналісти The Clik Clik у грудні випускають свій перший сингл, а ще один минулорічний фіналіст, рок­група Pilades уже виступала у перших відділеннях «на розігрівах» легендарних рок­виконавців Deep Purple та Steppenwolf. Для цьогорічного переможця вже зарезервовано виступи на великих музичних фестивалях у Бомбеї (Індія), Кінгстоні (Ямайка), ДаресСаламі (Танзанія) та Стамбулі (Туреччина).