Особливі потреби особливих дітей

04.12.2007

Як свідчить статистика, сьогодні в Україні мешкає понад 150 тисяч дітей з особливими потребами. Причому 60—70 відсотків із них стали інвалідами внаслідок патологій нервової системи. Батьки таких дітей несуть величезний моральний тягар, адже надзвичайно важливо адаптувати таких малюків до нормального життя в суспільстві. Лише сім’ї це не під силу, тут необхідна участь усіх соціальних інститутів — влади, суспільства, бізнесу. На щастя, сьогодні такі родини не залишаються сам на сам зі своєю бідою. В Україні створено національну систему медикосоціальної допомоги дітям із патологіями нервової системи. За методикою «дитина—сім’я—фахівець» нині надають кваліфіковану допомогу дітям у 61 центрі в усіх регіонах України.

У лікуванні дітей з органічним ураженням нервової системи у світі давно намагаються не використовувати медикаментозні засоби, адже фармацевтичні препарати не завжди підходять малечі, тому що можуть викликати побічні дії. Альтернативою є сучасне реабілітаційне обладнання, яке допомагає хворим дітям у формі гри відпрацювати найпростіші рухи та покращити фізичний і розумовий розвиток. У ефективності його використання пересвідчилися і батьки маленьких пацієнтів. «Я бачу, як у доньки після занять покращується координація рухів, зникає страх перед ходінням, — ділиться мама маленької Марійки Зоя Неклюдова. — От якби було більше такого обладнання, адже багато діток потребують такої реабілітації».

На жаль, державних коштів на переоснащення лікувальних закладів нині в Україні бракує. І чудово, коли на допомогу приходять благодійники. Скажімо, ЗАТ «Філіп Морріс Україна» протягом останніх років активно підтримує програму, спрямовану на розв’язання проблеми лікування та реабілітації дітей. Першим кроком її реалізації була передача реабілітаційного обладнання 16 центрам медикосоціальної реабілітації для дітей з ураженнями нервової системи у 16 містах України. Наступним кроком у 2005—2006 роках стала передача діагностичного устаткування — 9 електроенцефалографів та 8 електроміографів — 14 обласним та міським дитячим лікарням. А протягом двох останніх років завдяки ЗАТ «Філіп Морріс Україна» комплекти реабілітаційного обладнання отримали 42 спеціалізовані дитячі будинки для дітей із патологією нервової системи. «Ми сподіваємось, що це обладнання вартістю понад 430 тисяч доларів допоможе діткам пройти необхідну реабілітацію й адаптуватися до повноцінного життя в суспільстві», — каже спеціаліст зі зв’язків із громадськістю компанії «Філіп Морріс Україна» Олеся Оленицька.

Завідувач відділення функціональної діагностики Українського медичного центру реабілітації дітей з органічним ураженням нервової системи Олександр Надоненко додає, що подарована апаратура дозволяє також швидко діагностувати можливі нервові відхилення у дітей. Це дуже важливо, адже рання та точна діагностика захворювань істотно додає шансів для ефективності подальшого лікування.