Євроскальпель

04.12.2007

Через два роки поліклініки й лікарні Житомирщини, Полтавщини та Харківщини буде важко впізнати. До кінця 2009 року в трь­ох пілотних областях України працюватимуть спеціалісти з різних країн світу — щоб покращити роботу вторинної ланки медичної допомоги (ВМД). Усе це відбуватиметься у рамках проекту «Сприяння реформі вторинної медичної допомоги в Україні», фінансування якого буде здійснювати ЄС.

Як зауважила під час офіційної презентації в Києві керівник проекту Грета Росс, протягом найближчих двох років команда експертів шукатиме способи покращення роботи ВМД (поліклінік, лікарень та всіх закладів, пов’язаних із ними, таких як онкодиспансер чи кардіоцентр) у трьох пілотних регіонах. Фахівці, які мають досвід аналогічної роботи у 16 країнах світу, повинні допомогти управлінцям втілити тренінгові програми підвищення кваліфікації медиків, відпрацювати ефективну модель фінансового управління лікарнями, розбудувати сучасну інфраструктуру медзакладів, розробити інвестиційні плани для трьох лікарняних мереж і план державних витрат на розвиток ВМД у трьох областях, підвищити доступність лікувальнопрофілактичних закладів тощо.

На основі результатів експерти створять найкращий стратегічний план розвитку лікарень, який запровадять у четвертому, контрольному, регіоні. Як розповіла «УМ» пані Росс, контрольну область мають вибрати протягом найближчих двох тижнів. Головна ж мета проекту кошторисом 4 мільйони євро — допомогти МОЗ України у створенні дієвої, економічно ефективної та справедливої системи охорони здоров’я.

Як зазначила керівник другого відділу програм допомоги Представництва Європейської комісії в Україні Клаудія Фішер, Україна посідає одне з чільних місць за кількістю захворювань на ВІЛ та туберкульоз, а рівень смертності українців удвічі перевищує показники в інших країнах Європи. Щоб допомогти Україні подолати труднощі в секторі охорони здоров’я, протягом останніх років ЄС запроваджував проекти з загальним фінансуванням 10 мільйонів євро. Водночас пані Фішер зазначила, що «Сприяння реформі вторинної медичної допомоги в Україні» буде останнім проектом з надання технічної допомоги на урядовому рівні. У подальшому ЄС виділятиме гроші конкретним медичним закладам або бюджетам окремих регіонів.