«Ще невідомо, який шлях кращий»

04.12.2007
«Ще невідомо, який шлях кращий»

Юлія Тимошенко слухає гімн у виконанні хору на чолі з Ніною Матвієнко. (Володимира СТАДНІКА)

Регіональні осередки Блоку Юлії Тимошенко вже запропонували певні кандидатури на посади в новому уряді. «Я впевнена, що за ці кандидатури не буде соромно», — зазначила Тимошенко вчора на урочистому зібранні активу БЮТ у Національному палаці «Україна». На голов­ній сцені країни БЮТівці зібралися як фактичні переможці парламентських виборів. Так, нагадаємо, було і минулого року — тоді Блок Тимошенко також організував пишну акцію в «Україні». Але згодом коаліція та розподіл влади склалися інакше, аніж планувалося попередньо.

Зважаючи на це, Юлія Тимошенко вчора не скидалася на людину, котра вважає себе без п’яти хвилин Прем’єром. У промові перед активом вона зачепила дві зовсім різні перспективи БЮТ: керування в уряді і продовження опозиційної діяльності. «Не робіть трагедії, якщо десь виявляться запроданці, і нам знову доведеться бути в опозиції, — зазначила лідерка БЮТ. — Бо ще невідомо, який шлях є ефективнішим». Із цих слів присутні зробили висновок, що лідерка БЮТ говорить про вигідність певних стартових умов перед своєю участю в президентській кампанії. «А щодо того, що коаліція може розвалитися, що хтось із шести непідписантів [від «НУНС»] не проголосує за [кандидатуру] Прем’єра, то знайте: ми десять років вели переможну ходу і для нас програшних шляхів не існує», — підбадьорювала Юлія Тимошенко.

Щодо способів творення коаліції зараз, то, за словами Тимошенко, опоненти почали носити нестійким депутатам гроші, і навіть «заробили грижу» на носінні мільйонів. «От чому можна зрозуміти невдачі наших футбольних команд, бо вони вкладають гроші не в ту сферу: купують не футболістів, депутатів», — пожартувала Тимошенко. Відтак вона запропонувала запровадити­таки в Україні інструмент жорсткого імперативного мандата. «Одна людина не може зупинити переможну ходу всієї нації, — вважає Тимошенко. — Ми доможемося, щоб депутатизрадники відповідали».

За великим рахунком, учорашні збори «білочервоного» активу в Палаці «Україна» влаштували для того, щоб винагородити найбільш вправних штабістів. Центральний офіс преміював за найкращі показники здобутих голосів по областях, і навіть по дільницях­рекордсменах у певних регіонах. Для Тимошенко важливо підтримати дух команди. Найбільше аплодували, ясна річ, представникам західних регіонів, де електоральний урожай БЮТ перевершив усі сподівання.