Четвертий пішов: «джаз» від Феса

04.12.2007
Четвертий пішов: «джаз» від Феса

Українець Кирило Фесенко (згори) дострибнув-таки до НБА.

Цього літа двоє українців, обидва — центрові, поїхали підкоряти НБА. Кирило Фесенко заради мрії кожного баскетболіста залишив «Черкаські мавпи», а Олексій Печеров — БК «Київ». Обоє непогано попрацювали у підготовчих таборах, але вважалося, що в Печерова вищі шанси дебютувати в найсильнішій лізі світу раніше за співвітчизника. Та сталося навпаки. Олексієві завадила травма, від якої він оклигав тільки зараз. Кирилові ж ушкодження... допомогли. Але не свої, а чужі.

Минулої п’ятниці Фесенко зібрався провести чергову зустріч у NBADLлізі за фармклуб «Юти джаз» — «Юту флеш». Але несподівано його викликали до головної команди штату Солоних озер. Як виявилося, травми отримали Карлос Бузер і Мехмет Окур, тож тренерові Джеррі Слоуну терміново знадобився центровий. І в ніч із п’ятниці на суботу за київським часом Фесенко, якому 24 грудня виповниться лише 21 рік, дебютував у НБА в зустрічі проти «ЛосАнджелес лейкерз». Нагадаємо, за «Лейкерз» грають зірковий снайпер Кобі Брайант, а тренує їх не менш славний Філ Джексон. Фес, як українця звуть за океаном, слідом за Волковим, Потапенком і Медведенком, став четвертим нашим співвітчизником у найсильнішій лізі планети.

Перший вихід у сезоні Кирилові вдався. Щоправда, від великого бажання проявити себе він за 17 хвилин нахапав аж чотири фоли. Але за цей доволі нетривалий відрізок часу зробив аж сім підборів, з яких чотири — на чужому щиті, й набрав шість очок, реалізувавши три із п’яти кидків. Крім того, Фес віддав одну результативну передачу. Особливо американським оглядачам сподобалося, як наш центровий закинув «слемданком» згори після пасу росіянина Андрія Кириленка. На завершення спектаклю Фесенко в єдиноборстві з «нульовим» Крісом Міхмом (не набрав жодного очка за десять хвилин) розбив собі брову, і йому наклали шви.

У підсумку «джазмени» впевнено виграли — 120:96, і тепер, думається, у пана Слоуна буде більше підстав довіряти українцеві. Цікаво, що після цього матчу Кирило став другим за середньою кількістю підбирань у складі «Юти».

А ТИМ ЧАСОМ...

Українська чоловіча суперліга. 9й тур. «Черкаські мавпи» — «Азовмаш» — 86:94 (Ярутіс (21) — Арчибальд (20)), «Сумихімпром» — «Хімік» — 105:75 (Р. Кривич (26) — Чакич (17)), «Київ» — «Дніпро» — 80:72 (Дроздов, Джетер (по 16) — Кобзистий (23)), «Кривбасбаскет» — «Пульсар» — 104:97 (Кондратовець (21) — Дубнюк (24)), «Політехніка» — «Миколаїв» — 89:84 (Улянко (18)) — Чаусов (17)), «Одеса» — «Будівельник» — 61:79 (Полторацький (12) — Стефанишин (24)).

Турнірне становище: «Київ», «Азовмаш» — 18, «Політехніка» — 15, «Хімік», «Черкаські мавпи» — 14, «Миколаїв», «Сумихімпром», «Дніпро» — 13, «Будівельник», «Одеса» — 12, «Кривбасбаскет», «Пульсар» — 10.

Команда з Кривого Рогу здобула першу перемогу через два тижні після того, як її очолив серб Звездан Митрович.