Грай, як Кака

04.12.2007
Грай, як Кака

Рікардо (Кака) Ізексон душ Сантуш Лейте з призом кращому футболісту Європи. (Рейтер.)

Несподіванки не сталося. Як і прогнозували футбольні фахівці й букмекери, приз найкращого футболіста Європи 2007 року — «Золотий м’яч» — отримав бразилець Кака. У рейтингу французького часопису «Франс футбол» він посів перше місце з величезним відривом від переслідувачів. Судіть самі (в таблиці кращих вказано клуб, за який виступає футболіст, його громадянство, амплуа та кількість очок, набраних згідно з анкетуванням 96 журналістів з усіх країн, що є членами УЄФА):

1. Кака «Мілан», Бразилія півзах. 444

2. Кріштіано Роналдо «МЮ», Португалія напад. 277

3. Ліонель Мессі «Барселона», Аргентина напад. 255

4. Дідьє Дрогба «Челсі», Котд’Івуар напад. 108

5. Андреа Пірло «Мілан», Італія півзах. 41

«Щоб здобути таку нагороду, індивідуальних показників мало — треба грати в команді справжніх бійців, командіпереможниці, — сказав лауреат «Золотого м’яча» на церемонії нагородження в Парижі. — Я дякую своїм одноклубникам, своєму тренеру, а також партнерам по збірній Бразилії, які допомогли мені добитися успіху. Вдячний усім, хто підтримував мене впродовж усієї кар’єри».

Нагадаємо, що минулого сезону 25річний Рікардо Ізексон душ Сантуш Лейте (а саме таке повне ім’я і прізвище лауреата) привів «Мілан» — свій перший європейський клуб — до перемоги в Лізі чемпіонів. У тому турнірі півзахисник атакувального плану забив десять м’ячів, ставши кращим бомбардиром Суперліги. Кака — це пестливе ім’я, похідне від Рікардо — народився 22 квітня 1982 року в Бразилії; у рідній країні виступав тільки за «СанПаулу». Гравцем «Мілана» став у 2003 році.

Кака став шостим гравцем «россо­нері», які отримували «Золотий м’яч». Раніше така честь випала Джанні Рівері, Руду Гулліту, Марко ван Бастену, Джорджу Веа й Андрієві Шевченку. Щодо Шеви, то він цього разу взагалі опинився поза рейтингом, тобто не отримав жодного бала.

Співвітчизник Кака, Роналдіньйо, вперше з 2003 року не увійшов до чільної п’ятірки рейтингу — зараз він 12й.

Минулого року, нагадаємо, «Золотий м’яч» здобув італієць Фабіо Каннаваро.