Молодий «компроміс» об’єднає парламент?

01.12.2007
Молодий «компроміс» об’єднає парламент?

Арсеній Яценюк — фігура компромісна? (УІНАН.)

Знаючі люди давно натякали на те, що в результаті «спікерського протистояння» кандидатур В’ячеслава Кириленка й Івана Плюща, зрештою, випливе «третє ім’я». Цим компромісом досить прогнозовано виявився 33річ­ний Арсеній Яценюк, поки що — міністр закордонних справ. По­перше, Арсенієві Петровичу вельми симпатизує Президент. По­друге, до нього із симпатією ставляться як у «помаранчевому», так і в «синьому» таборі, про що свідчило й парламентське голосування за призначення Яценюка главою МЗС. І, нарешті, прилаштувавши молодого політика в президію Верховної Ради, «Наша Україна» (і насамперед її почесний голова) розв’язує проблему портфеля керівника МЗС, на який давно претендує Борис Тарасюк.

В очікуванні вівторка, на який попередньо призначене обрання Голови Верховної Ради, політики коментують шанси Яценюка бути обраним. Щоправда, офіційно його ще навіть не висунули, оскільки фракція блоку «Наша Україна — Народна самооборона» прагне спершу обговорити це питання. За словами голови фракції «НУНС» В’ячеслава Кириленка, обговорення планували почати у п’ятницю. «Яценюк наш побратим, ми разом працювали на виборах, він входив до першої п’ятірки блоку, тому я переконаний, що питання його обрання буде вирішене позитивно», — каже Кириленко, який відмовився від претензій на крісло Голови ВР на користь Яценюка.

Про те, чому він «висунув» у спікери саме міністра закордонних справ, в інтерв’ю БіБіСі розповів і Президент. За словами Віктора Ющенка, Яценюк — це саме та людина, яка на посаді Голови Верховної Ради зможе об’єднати парламентські сили. «Безумовно, може! Безумовно, — запевнив глава держави у відповідь на поставлене запитання. — Перш за все, нове обличчя. А я думаю, що для багатьох національних інститутів поява нового обличчя саме по собі — це крок уперед. По­друге, це просто мудра людина, мудрий чоловік, який продемонстрував свою професійність, починаючи з Мінекономіки та Нацбанку й завершуючи Міністерством закордонних справ. Є когорта таких от молодих людей, які, я переконаний, можуть принести нову якість в українську політику», — зазначив він. За словами Ющенка, Яценюк «не зашорений догматом якоїсь вузької політичної орієнтації», і «це надважливо», адже саме він «найефективнішим чином може виконати консолідуючі функції у Верховній Раді».

Справді, у «неофіційних» розмовах ті самі «регіонали» підтверджують: проти Яценюка особисто вони нічого не мають і залюбки підтримали б його, бо вважають компромісною фігурою й потенційно хорошим спікером. Однак, судячи з усього, вівторкове голосування Партії регіонів залежатиме не від особистих симпатій, а від політичних домовленостей. Так, речник ПР Юрій Мірошниченко наголошує: принципова позиція його сили полягає в тому, що коаліція має бути сформована на основі «Регіонів», а Верховну Раду має очолити «регіонал». Від цієї позиції Партія регіонів може й відступитися тільки за умови, що буде досягнуто «компромісу, значно більш широкого, ніж розподіл портфелів».

Погоджуються підтримати Яценюка й БЮТівці — вони визнають право «Нашої України» пропонувати будьякого кандидата на спікерство.

Що цікаво, «найбільш оптимальною» кандидатуру Яценюкаспікера називає й попередній Голова ВР Олександр Мороз. «Хто пропонує Арсенія — той має рацію. З того набору, який пропонувався, він найбільш оптимальна кандидатура, беручи до уваги зовнішню підтримку», цитують Мороза «Українські новини».