Віктор Ющенко: У мене вперше буде більшість!

01.12.2007
Віктор Ющенко: У мене вперше буде більшість!

Віктор Ющенко підтримує створення коаліції блоком «Наша Україна — Народна самооборона» і Блоком Юлії Тимошенко, оскільки вперше за три роки його президентства з’явиться парламентська більшість, на яку В.Ю. зможе опертися в реалізації своєї програми. Про це Президент сказав в інтерв’ю БіБіСі, коментуючи появу в парламенті «помаранчевої» коаліції.

«Я працюю Президентом три роки, і в мене жодного дня не було парламентської більшості. Я думаю, що такі дні добігають кінця. Буде парламент, на який Президент зможе обіпертися», — сказав Ющенко. Він зауважив, що знає позицію кожного депутата щодо перспектив майбутньої коаліції та національних пріоритетів, які відстоюватиме нова коаліція. «Я натхненний тим, що більше ніколи в українській політиці не повториться та ганьба, яка була рік тому, коли через політичну корупцію просто скуповувалися мандати депутатів, як у 2004 році скуповувалися голоси. Я думаю, що це була остання п’єса того режиму або дітей того режиму», — додав глава держави.

В інтерв’ю БіБіСі Ющенко ще раз визнав, що наступний Кабмін має очолити Юлія Тимошенко. Президент зауважує: її уряд має бути професійним. «Нам треба відмовитися від політичної, партійної практики призначати людей, які далекі від тем, ввірених їм у відповідних міністерствах та відомствах. Це те, що відбувається сьогодні, наприклад, із транспортом, коли ми маємо непрофільного міністра... Очевидно, недурну людину, але тут ідеться не про оцінку його інтелектуальних можливостей, а про професійну здатність», — Президент згадав про відсутність фахових знань у міністрів на прикладі Рудьковського.

Віктор Ющенко відзначив, що в поперед­
ньому уряді Тимошенко було допущено «досить багато речей, які засвідчують неефективність управління. Починаючи від моделі управління, коли одним махом були загублені структури, які мають займатися державним контролем, в тому числі і в газовій сфері. Чи тема так званих вільних економічних зон». Хоча Ющенко визнав і свою причетність до багатьох неоднозначних рішень 2005 року: «На жаль, можливо, тоді час такий був, можливо, обставини такі були, що треба було сприймати і такого роду кроки». Щодо уряду Тимошенко2, то Ющенко просить, аби «там не відбувалися експерименти одного дня, за які потім доведеться роками розплачуватися».

Також Президент ще раз наголосив на важливості знаходження спільної мови новоствореної коаліції з Партією регіонів «навколо національних пріоритетів».