Не для продажу

28.11.2007
Не для продажу

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Шкода, пересічний громадянин не може стати народним депутатом. Бо міг би, не дочекавшись навіть першої зарплати, вже заробити 10, 20 або 30 мільйонів доларів. Зробити потрібно небагато — просто взяти з собою картку для голосування й на певний час поїхати відпочивати, аби без них не могли створити «помаранчеву» коаліцію. На щастя, наші депутати — особи принципові та непідкупні й не зазирають у чемодани з доларами. А пропонують їм цього добра — цілими багажниками! Щоправда, якби ці депутати ще й докази спроб хабарництва навели — їм узагалі ціни не було б.

Першим про «підхід» до нього офіційно повідомив Віктор Уколов на форумі сайту «Майдан»: за словами БЮТівця, його добрий знайомий, який виявився «переговорником» від відомого донецького віцепрем’єра, запропонував «десяточку» (мільйонів доларів). Казав, що ці гроші можна буде виявити в багажнику. Причому просив не торгуватися, бо, мовляв, доведеться жалкувати, якщо інші раніше погодяться на скромніші суми.

Після цього депутат від БЮТ Олег Ляшко заявив, що в понеділок увечері йому пропонували величезну суму за відмову від ідеологічних принципів. «Сьогодні перед ефіром в мене відбулася зустріч, на якій людина запропонувала мені 20 мільйонів доларів за те, що я відкличу свій підпис під коаліційною угодою, — заявив Ляшко в ефірі «5го каналу». — Ставки ростуть». За словами депутата, «вони («регіонали») роблять ці пропозиції через оточення, роблять це через найближчих друзів». Ляшко розповідає про особливості переговорів із ним так: «Він (посередник) мені сьогодні сказав: «Я розумію, що тобі це казати не варто було, але я мав з тобою зустрітися, щоб поставити галочку, що я тобі це казав».

Натомість представник Партії регіонів Юрій Мірош­ниченко, який теж був на ефірі, відповів Ляшку, що заяви БЮТівців про спроби підкупу є наклепами. «Жодне з обвинувачень, які звучать на адресу Партії регіонів, не підкріплено реальними фактами», — стверджує Мірошниченко. На його думку, обвинувачення в бік ПР — це спроба замилити очі громадськості. «Щоб перекласти відповідальність за свою нездатність створити коаліцію, вони починають ці розмови, абсолютно нічим не підкріплені. Нібито їм у черговий раз заважає Партія регіонів — як тому поганому танцюристові, продемонструвати здатність створити коаліцію».

Учора ж про спробу підкупу заявив ще один БЮТівець і лідер осередку партії «Бать­ківщина» на Рівненщині Юрій Прокопчук. За його словами, депутатам пропонують по 15 мільйонів доларів за відмову від підписання коаліційної угоди. Прокопчук не уточнив, чи таку суму пропонували і йому, інформує УНІАН.

Зате народний депутат від «Нашої України» Олесь Доній повідомив «УМ», що великі гроші за відступництво пропонують не тільки БЮТівцям, а й «нашоукраїнцям». Донієві обіцяли 10 мільйонів доларів, причому, підозрює він, це робив той самий посередник, що й Уколову. «Я відмовився одразу», — каже Олесь.