Кепки і клепки

27.11.2007

Служба безпеки України має намір опитати мера Москви Юрія Лужкова, якщо він перетне кордон нашої держави. Розмова стосуватиметься заяв про Крим, у яких він піддав сумніву приналежність півострова Україні. «Сумнівні заяви звучать від іноземних громадян щодо моєї держави, я можу сказати, у рамках своєї компетенції: якщо ця людина буде в’їжджати в Україну — ми її чекаємо, і будемо опитувати», — відзначив в.о. голови СБУ Валентин Наливайченко агенції «ІнтерфаксУкраїна», коментуючи слова Лужкова.

Мер Москви виголосив скандальну заяву минулого тижня. Зустрічаючись із виборцями як кандидат від «Єдиної Росії», Лужков зачепив тему Чорноморського флоту. Він виступив за те, щоб російське моряцтво назавжди лишилося в Севастополі, назвавши місто «ісконно русскім городом». Сам же Крим, на думку мера Москви, був переданий УРСР необґрунтовано.

У відповідь на слова Наливайченка Юрій Лужков заявив, що не боїться українських спецслужб. «Я не розумію, що таке «опитають», — цитує опального мера агенція РІА «Новості». — Все, що я сказав про Крим і Севастополь — я сказав у повному глузді. Відмовлятися від своїх слів і вигинатися я не збираюся».

Покаранням за те, що певна персона ставить під сумнів територіальну цілісність іншої держави, може бути заборона в’їзду до країни. Відповідаючи на запитання, чи можливе застосування такої санкції до Лужкова, Наливайченко відповів: «Ми не чули цих заяв на нашій території, якщо він порушить наше законодавство, то тоді будемо діяти».

Юрій Лужков не вперше помічений у виголошенні подібних заяв. Зокрема, у 2004 році він брав участь у горезвісному з’їзді депутатів усіх рівнів у Сіверськодонецьку, і запам’ятався тим, що зняв свою улюблену кепку, щоб бути схожим на Віктора Януковича.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Колишній міністр закордонних справ Борис Тарасюк вважає, що Росія щорічно має платити за базування ЧФ в Україні більше двох мільярдів доларів. Під час пресконференції в ІваноФранківську він сказав, що фактично Росія не платить жодної копійки за свій флот. «Та символічна сума 97 мільйонів доларів на рік, що нібито списується з нібито державного боргу [України перед Росією], то вона є хибною», — цитує думку Тарасюка агенція УНІАН. Він переконаний, що Росія мусить платити нормальну орендну ціну за використання земельних ділянок і приміщень, які надані в тимчасову оренду. «За оцінкою фахівців, така ціна щорічно має складати понад 2 мільярди доларів», — підсумував Тарасюк.