Кличко допомагатиме і боксерам, і футболістам?

24.11.2007
Кличко допомагатиме і боксерам, і футболістам?

Вадим Бухкалов і Віталій Кличко задоволені об’єднанням.

Однією із відмінностей професіонального боксу від аматорського є те, що на профіринзі зі спорту вміють робити шоу. Навіть якщо події відбуваються не в престижних ЛасВегасі чи ЛосАнджелесі, а в Києві, де з помітних поєдинків можна пригадати хіба що бій у грудні 1998го, коли тоді ще «молодий і зелений» Володимир Кличко програв Росу П’юріті.

З того часу багато води у Дніпрі спливло, й подавати «смачні страви» у нас добре навчилися. У тому числі й на пресконференціях. Одна з них, присвячена знаменній для вітчизняного боксу події, відбулася у столиці позавчора. «Її цінність важко переоцінити», — так і сказав президент Ліги професіонального боксу України Михайло Зав’ялов.

Отже, періоду «гастарбайтерства» українських боксерів на західноєвропейських рингах, схоже, покладено край. Адже більш відома на Заході промоутерська компанія братів Кличків «К2» і більш знана в Україні National Box Promotion створили нового гравця на ринку проведення боксерських шоу. Головною метою компанії К2 East Promotion її творці оголосили попередження від’їзду талановитих вітчизняних майстрів шкіряної рукавички у закордонні клуби, де до них ставляться, відверто кажучи, без належної поваги.

Віталій Кличко та Вадим Бухкалов разом зі своїми компаніями об’єднують зусилля заради майбутнього українського боксу. Кличко­старший уже зараз придивляється до нинішнього складу нашої збірної. Бо там є чимало хлопців, яким до снаги у найближчий період, завоювавши авторитет серед любителів, здобути визнання і серед професіоналів.

«Сьогодні ми маємо можливість створити в Україні Мекку для боксерів усього пострадянського простору. Мине кілька років, і ми матимемо чемпіонів у всіх вагових категоріях», — упевнений Віталій. «За п’ять років National Box Promotion навчилася проводити турніри найвищого рівня. Ми «підвели» талановитих українських спортсменів до престижних титулів, створили умови для формування індустрії професійного боксу в Україні, а тепер робимо найважливіший крок», — заявив президент NBP Вадим Бухкалов.

Уже 8 грудня на двох рингах Західної Європи — у Франції й Великій Британії — бійці новоствореної компанії проведуть чемпіонські поєдинки. Українець Юрій Нужненко битиметься за тимчасовий пояс Всесвітньої боксерської асоціації (WBA) у категорії до 66,7 кг, а чеченець Заур Байсангуров захищатиме титул чемпіона Європи у вазі до 69,9 кг. Наступного року серйозні профітурніри планується провести і в Україні. Очікується, що п’ять вечорів боксу побачать глядачі у київському Палаці спорту і стільки ж — в інших містах.

Наразі брати Клички починають підготовку до об’єд­навчого бою Володимира, який за три місяці намагатиметься до свого поясу IBF додати й другий, що колись належав йому — за версією WBO. Нині ним володіє росіянин Султан Ібрагімов. І хоча підписи на контракті про дуель ще не стоять, справа вважається вирішеною, адже всі питання узгоджено.

Сам Віталій Володими­рович теж збирається вийти на ринг наступного року. Наразі ж, подейкують, йому запропонували посаду віцепрем’єра з підготовки до футбольного чемпіонату Європи 2012 року. Стосовно цього боксер і політик із притаманною йому дипломатичністю відповів, що про його призначення говорити зарано. Але, як відомо, диму без вогню не буває.