Птахи, які люблять... макарони

22.11.2007
Птахи, які люблять... макарони

Уже замерзло озеро, де зазвичай тішать львівську дітвору білі лебедішипуни. У природних умовах ці птахи зимують на озерах, що не покриваються кригою, тому про львівських лебедів подбали завчасно. В оранжереї Стрийського парку, яка розміщена неподалік їхнього улюбленого водоймища, для птахів обладнали басейн із чистою водою. Тут вони перебувають під постійним спостереженням ветлікаря. За словами працівника Стрийського парку Мирослави Шпелих, яка догладає за одинадцятьма красенямиптахами, лебеді дуже швидко звикли до свого тимчасового житла і стали майже ручними.

Кожен птах важить до 30 кілограмів і самостійно податися до озер, що не замерзають, не може, а тому лебеді залюбки приймають допомогу людей. У пташиному раціоні обов’язково є морква, буряк, капуста, гречка, пшоно та інші зернові. Проте найулюбленішою стравою підопічних пані Мирослави є макарони, а також хліб, який їм, до речі, не варто споживати. Проте до хліба лебедів призвичаїли відвідувачі парку, які їх щедро підгодовують у теплий період року. Також дітвора для своїх улюбленців приносить траву та ще й у таких кількостях, що працівникам парку часто доводиться очищувати озеро від сміття.

На відміну від попередників, лебедів­крикунів, львівські шипуни цього року вивели потомство. А тому, за словами в. о. директора комунального підприємства «Зелений Львів» Василя Романюка, з наступного року вони планують придбати для Львова ще й пару чорних лебедів.