Злочин проти нації терміну давності не підлягає

21.11.2007

Притягти Віктора Медведчука до відповідальності за порушення присяги адвоката в ході судового процесу над поетом Василем Стусом — із таким закликом з нагоди 17–ї річниці перепоховання великого письменника та громадського діяча виступив член Української народної партії Степан Хмара. «Разом із увіковічненням пам’яті Стуса треба «увіковічнити» й ім’я його адвоката Медведчука», — закликав Хмара.

Окрім «сірого кардинала» екс–Президента Кучми, Степан Хмара пропонує віддати під суд ще кількох тодішніх служителів Феміди та адвокатів, піднявши архіви справи Київського обласного суду від 29 жовтня 1980 року, коли відбувався трибунал над Стусом, і офіційно визнавши ті рішення брехливими. Щоправда, зізнається пан Хмара, це не може бути кримінальна відповідальність. «Ми можемо вести мову лише про морально–політичну оцінку, оскільки, на жаль, юридичних шляхів покарання винних сьогодні немає, — визнав колишній десидент у коментарі «УМ». — Непоганим стимулом для цього був би закон про люстрацію, який би забороняв таким людям, як Віктор Медведчук, обіймати державні посади».

Василь Стус був засуджений Київським обласним судом до 10 років таборів особливо суворого режиму та на п’ять років заслання. Очевидці подій тих часів стверджують, що адвокат Медведчук перебував у змові з радянським режимом і свідомо «злив» свого підзахисного. «Фактично Стуса визнали особливо небезпечним рецидивістом тільки за переконання в необхідності української культурної автономії», — зазначає Степан Хмара.