Як сказав виборець

21.11.2007

Якою буде коаліція, залежить насамперед від Президента. На цьому наголошують представники обох таборів пропрезидентського блоку «Наша Україна — Народна самооборона», які обіцяють, що підкоряться позиції Віктора Ющенка. От і лідер «НУНС» Юрій Луценко в інтерв’ю «5–му каналу» позавчора висловив сподівання, що вже цього тижня глава держави «вступить у цю політичну гру і скаже своє слово... [щодо формату парламентської більшості]».

«Президент уже сказав: усі обрані депутати «НУНС» повинні підписати зобов’язання створити коаліцію демократичних сил», — зауважив Луценко, нагадавши, що троє «нашоукраїнців» — Ігор Кріль, Василь Петьовка і секретар РНБО Іван Плющ — не підписали документ про коаліцію з БЮТ. «Прізвища можуть бути зовсім інші, але є деякі гравці, які, влаштовуючи різні моделі, борючись проти персоналій або за персоналії, забувають про національний інтерес, зрештою — про відповідальність за дані обіцянки виборцям», — наголосив Луценко. На запитання, кого саме він має на увазі, лідер «Народної самооборони» відповів: «Ключовим гравцем є пан Балога (голова секретаріату Президента. — Ред.), від якого залежить частина нестійких депутатів, що з ним зв’язані і сьогодні декларують сумнів у доцільності союзу з Блоком Тимошенко». За словами Луценка, днями він планує зустрітися з Віктором Балогою, аби все обговорити. Хоча, запевнив пан Юрій, його позиція для голови СП — не новина.

Також Юрій Луценко розповів, що не претендує на лідерство в єдиній партії на основі блоку «НУНС». При цьому він не виключив висунення єдиного кандидата в президенти від блоків Тимошенко і «Наша Україна — Народна самооборона» на виборах 2010 року: «Якщо добре співпрацюємося і хоч наполовину дамо людям те, що вони чекають».

Луценко попередив, що «ті, хто зрадить обіцянки виборцям, не можуть розраховувати на входження в єдину потужну демократичну партію, яка однозначно буде представлена в наступному парламенті». «Звичайно, вони побудуть депутатами, оскільки у нас немає імперативного мандата, але перспективи у зрадників не було і не буде. Ми не для того проводили дострокові вибори, щоб народити нових Морозів», — наголосив Луценко.