Підмочений курорт

15.11.2007

У постраждалому від недільної стихії Бердянську вчора знову мрячило. У цих умовах рятувальники з шести областей продовжували рятувати домівки людей з тринадцяти вулиць міста. Нагадаємо, що під час недільного урагану в курортному Бердянську було підтоплено 600 багатоповерхівок і приватних будинків, два з яких були повністю зруйновані потужними хвилями. Як згадують мешканці прибережної зони, вітер у неділю був такий, що морські хвилі докочував аж до будівель, розташованих за 40 метрів від моря. Окрім того, хвилі зруйнували берегоукріплюючу споруду, тож вода хлинула в місто: за лічені хвилини в окремих дворах пінилося аж по пояс... Наразі мешканців підтоплених садиб (155 осіб) переселено до шкіл та санаторіїв міста. Будинки, щоб уникнути мародерства, охороняють бійці «Беркута». Потрапити в зону підтоплення можна лише за паспортом із пропискою, більшість мешканців, не надто довіряючи міліцейській охороні, приходять проконтролювати свої хати по кілька разів на день.

У вівторок у постраждалому Бердянську побували Прем’єр–міністр Віктор Янукович та міністр із питань надзвичайних ситуацій Нестор Шуфрич. Чиновники пообіцяли, що всі, постраждалі від підтоплення, отримають допомогу в повному обсязі. «Жодної людини ми не залишимо в біді», — відрапортував потерпільцям очільник уряду.

Як повідомляє прес–центр Головного управління МНС у Запорізькій області, наразі в підтопленому районі цілодобово тривають рятувальні роботи, в першу чергу, відкачують воду з підмочених приміщень. На допомогу запорізьким рятувальникам прибули колеги з Донеччини, Луганщини, Херсонщини, Харківщини і Дніпропетровщини. Станом на вчора від води було звільнено 525 будинків, порятувати залишалося ще 75 садиб. До вечора рятувальники мали впоратися з цим завданням, а сьогодні мають взятися до відновлювальних робіт, які необхідно завершити до морозів. Також у місті на 93 відсотки відновлено електропостачання, в усі будинки подано воду, підключено опалення, ліквідовано 120 аварій на міських газових мережах.

На ліквідацію наслідків стихії із резервного фонду області виділено 300 тисяч гривень, стільки ж відрахувало місто з власної скарбниці. 5 мільйонів гривень надав Бердянську Кабінет Міністрів. Ці гроші спрямують на найнеобхідніші потреби, а коли збитки підрахують остаточно, виділять додаткову суму.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

За прогнозом Укргідрометцентру, в зв’язку з переміщенням південного циклону вранці й удень 15 листопада та протягом доби 16 листопада в Україні очікується погіршення погодних умов: сніг, мокрий сніг, хуртовини, на дорогах ожеледиця.