Неприязнь «на засадах взаємності»

14.11.2007
Неприязнь «на засадах взаємності»

Якщо «план Путіна» буде впроваджено в життя, російські правоохоронці матимуть змогу вимагати в наших співвітчизників реєстрацію вже після трьох днів перебування в РФ. (Фото Данила ІВАНІВА.)

Нещодавно Російська Федерація оголосила про зміну порядку реєстраційного обліку. За новими правилами, українські громадяни повинні будуть ставати на облік в РФ протягом трьох днів. Досі — з 30 жовтня 2004 року — наші співвітчизники могли обходитися в Росії без реєстрації впродовж 90 днів.

Україна погрожує відповісти взаємністю на такий недружній крок. Українське МЗС заявило чітко і недвозначно: у разі запровадження нових правил офіційний Київ буде змушений ввести аналогічний режим і для росіян в Україні.

Російська влада, втім, майже відразу кинулася пояснювати, що нові умови реєстраційного обліку іноземців «не носять якогось дискримінаційного характеру». Мовляв, тепер українців просто урівняють у правах з іншими іноземними громадянами. Справді, з початку 2007 року Росія ввела нові правила міграційного обліку для іноземців — для того, щоб контролювати потоки нелегальних працівників. Ці правила передбачають обов’язковість обліку в триденний термін за місцем перебування.

Хоча Федеральна міграційна служба РФ у своїх коментарях російській та українській пресі висловлювалася набагато чіткіше. «Величезна кількість людей з України приїжджає з невідомими цілями і в невідомому статусі. Зробити ці потоки підконтрольними — право Росії», — заявляв у своїх коментарях керівник прес–служби ФМС Костянтин Полторанін.

Російська сторона запропонувала укласти міжурядовий протокол з цього приводу. Київ поки що на цю пропозицію не погоджується. Консультації між сторонами тривають, і українське МЗС не здає позицій. В українському законодавстві немає постанов, які б вимагали реєструвати іноземців у триденний термін. Однак, як заявив учора на брифінгу речник МЗС Андрій Дещиця, якщо Росія не поступиться своїми позиціями, Міністерство закордонних справ наполягатиме на введенні аналогічних правил в Україні — для росіян. Наразі буде проведено міжвідомчі консультації щодо внесення відповідних змін до українського законодавства. Адже, каже Дещиця, відносини між Україною та іншими державами «будуються на засадах взаємності».

Якщо Росія наполягатиме на своєму, найбільше постраждають українські нелегальні працівники — їм знову доведеться згадувати минулі часи. Дістанеться від нових правил і українським туристам — адже ставати на облік потрібно в конкретному місті, тож подорож Росією вимагатиме додаткових коштів на пояснення російській міліції того, що ти робиш поза місцем реєстрації.

А от українську «симетричну» відповідь наразі уявити важко — адже українська міліція, на відміну від російських колег, не має звички вимагати міграційну картку у кожного, хто заговорить на вулиці з акцентом.

Марина ОЛІЙНИК