Економіка як аргумент

14.11.2007

Сьогодні й завтра в рамках Київського безпекового форуму відбуватиметься міжнародна конференція «Врегулювання «заморожених» конфліктів у контексті безпеки та стабільності Чорноморського регіону».

Київський міжнародний форум з питань безпеки проводиться вперше, однак надалі його планують зробити постійно діючою формою дипломатичної роботи й організовувати періодично — можливо, не лише в Україні. Форум, як стверджують в МЗС України, надасть можливість представникам неурядового сектору та громадськості, офіційним чиновникам та експертам обговорити актуальні питання регіональної і європейської безпеки.

Організовують конференцію Інститут зовнішньої політики Дипломатичної академії при МЗС України, Фонд «Відкрий Україну» та Центр миру, конверсії та зовнішньої політики. Відкриватиме конференцію міністр закордонних справ Арсеній Яценюк.

На форум запрошено багато експертів та високих чиновників з різних країн світу, зокрема, Туреччини, Болгарії, США, Грузії, Литви; представників міжнародних організацій — генерального секретаря Організації чорноморського економічного співробітництва, президента Парламентської асамблеї ОЧЕС, спеціальних представників голови ОБСЄ, Євросоюзу по Молдові та Південному Кавказу тощо.

У центрі уваги посадовців та експертів будуть так звані «заморожені конфлікти» у Придністров’ї, Абхазії й Південній Осетії. Як сказав учора на брифінгу заступник міністра закордонних справ України Андрій Веселовський, київські діалоги допоможуть сторонам конфліктів не так відшукати нові ідеї, як звернути увагу на обставини, що допоможуть зробити вирішення суперечок виграшним для обох сторін. Зокрема, саме таку можливість дає економічний аспект справи.

Нагадаємо, що з 1 листопада Україна очолила Організацію чорноморського економічного співробітництва. Під час засідання з приводу передачі повноважень від Туреччини Україні міністр Арсеній Яценюк заявив, що існуючі тривалі конфлікти в Чорноморському регіоні неабияк гальмують повноцінну співпрацю країн–сусідів.

Марина ОЛІЙНИК