Президент — не «нянька»,

10.11.2007
Президент — не «нянька»,

Позавчора на імпровізованій прес–конференції після наради у Полтаві Президент Віктор Ющенко висловив своє ставлення до перших невдалих спроб почати підготовку до повноцінної роботи нового складу парламенту та ймовірної «коаліціади». Глава держави зауважив, що не може бути «нянькою» для відповідальних політиків, та попросив не «кивати» на Банкову з будь–якого боку. Після того, як парламентарії візьмуть на себе політичну відповідальність і виконають зобов’язання перед виборцями сформувати коаліцію в найкоротший термін, Президент, за його словами, попросить лише один день для «подання відповідних кандидатур».

 

Коаліція — лише «помаранчева»

«Ще раз хочу підкреслити: коаліція має формуватися на базі результатів виборів, — зазначив Віктор Ющенко. — Отже, у парламенті повинна бути сформована «помаранчева» коаліція, коаліція демократичних сил».

Далі Президент говорив про стійкість такої коаліції та виклики для неї: «Досі було зроблено дуже багато помилок. Тому я вітаю нинішні спроби вирішити певні проблеми. Проте якщо хтось думає, що з перевагою в три голоси можна досягти парламентської стабільності, він глибоко помиляється. Уявіть собі хоча б дискусію по бюджету. А це ж іще не найважче питання. Є ще чутливіші, які можуть вносити полярність навіть усередині блоків. Чи можна в цьому випадку говорити про чіткі механізми прийняття законів? Я говорив учора Юлії Володимирівні, Віктору Федоровичу і «нашоукраїнцям»: шановні колеги, вибори проводилися в тому числі й для того, щоб створити новий формат відносин у ланцюжку «більшість — меншість», «влада — опозиція». Не треба будувати політику на реванші. Переконаний, що в політиці сьогодні треба зменшити агресивність, оскільки вона будується на багатьох надуманих проблемах, швидше, навіть не на партійних, а на приватних інтересах».

Ющенко — за впровадження у ВР імперативного мандату

Чи може бути «щепленням» імперативний мандат для народних депутатів і чи потрібний він у Верховній Раді? Як інакше уникнути перекуповування депутатів? Відповідаючи на це питання, Президент наголосив: «Переконаний, що його (імперативний мандат) треба вводити. Хоча й розумію, що за таку пропозицію мене будуть гостро критикувати. Але для тих, хто добре знає нашу ситуацію (зокрема те, наскільки масштабно корупція і криміналітет проникли в український парламент), тільки говорити демократичними фразами і нічого не робити для захисту демократії — це вже нечесно».

Ющенко хоч і розуміє, що імперативний мандат суперечить європейській демократичній практиці, але стверджує: «Очевидно, що така міра може бути тимчасовою, на кілька років. Доки ми отримаємо політиків європейського зразка, яким не треба триножити ноги для того, щоб вони тримались як програмових принципів своєї політичної сили, так і норм честі та моралі. До речі, завтра я матиму зустріч із головою Конституційного Суду, на якій хотів би одержати інформацію про те, коли у високому суді може бути розглянуте це питання».

Відібрати частину повноважень у парламенту

І ще одна показова заява, яка стосується боротьби Президента за повернення собі більших повноважень. У Полтаві Ющенко підкреслив, що він не прихильник того, що «така питома вага державних зобов’язань була передана в інститут колективної відповідальності, зокрема в український парламент». На думку Президента, «суспільство у перехідний період повинно приходити до більш чіткої організації виконавчої влади».

Тож у зв’язку з виникненням «надуманих проблем» в облаштуванні системи влади в цілому після реформи 2004 року глава держави переконаний у необхідності «присвятити» 2008 рік змінам конституційного характеру. Для цього ж, за його словами, «є тільки один інститут, який може дати акцепт (згоду) на Конституції, — це виборець, це громада, це — референдум».