Військові водолази шукатимуть скарби

03.11.2007

З таким водолазним спорядженням, яке щойно з’явилося у севастопольському Центрі пошукових та аварійно–рятувальних робіт Військово–Морських сил України, шукати заповітні скарби зовсім не складно! Пошуково–рятувальне обладнання та модифіковане програмне забезпечення на суму понад 200 тисяч євро передала українцям делегація Королівських Військово–Морських сил Данії.

Комплекти підводного гідравлічного інструменту, що відтепер є у розпорядженні військових моряків, дозволять різати бетон та сталь, а система підводного відео­спостереження допоможе коригувати роботу водолаза. Костюми ж водяного обігріву дадуть змогу збільшити час перебування водолазів у холодній воді навіть за мінусової температури!

«Раніше такого надсучасного обладнання на українському флоті не було!» — радіє начальник Центру пошукових та аварійно–рятувальних робіт Сергій Гайдук, який неодноразово брав участь у багатьох рятувальних операціях не лише в українських водах, а й у далеких закордонних морях. Він розповів, що до презентованого новенького обладнання входить підводно–гідравлічний інструмент, за допомогою якого можна боротися з підводними перешкодами, лагодити підводні частини кораблів та суден без постановки їх у док.

Завдяки отриманій техніці Центр матиме змогу готувати спеціалістів, експертів для виконання пошукових та рятувальних робіт, підводно–технічних робіт на гідротехнічних спорудах портів та військово–морських баз. «Для Королівських Військово–Морських сил Данії це добра нагода надати допомогу українському флоту, — зазначив на церемонії передання спорядження представник оперативного командування Королівських ВМС Данії Джон Аеро Хансен. — Адже мета цього заходу — допомогти Військово–Морським силам України піднятися на один щабель з країнами НАТО в питаннях проведення пошукових та аварійно–рятувальних робіт на морі».