Історія оживає

03.11.2007
Історія оживає

Під час реставрації Борисоглібського собору знайшли вмурований у стіну череп. (Фото Укрінформ.)

Уже кілька років поспіль держава виділяє кошти на відновлення унікальних пам’яток архітектури в Чернігові, які входять до Національного історико–архітектурного заповідника «Чернігів стародавній». З кожним роком роботи стають дедалі масштабнішими. Так, цього ювілейного для заповідника року (днями він відзначив 40-річчя із дня заснування) на виділені із держбюджету гроші реставрують знаменитий Чернігівський колегіум, комплекс Антонієвих печер, продовжується ремонт Борисоглібського собору.

За словами вченого секретаря заповідника Сергія Чернякова, зокрема, планується провести реставраційні роботи на дзвіниці Іллінської церкви, пам’ятці архітектури ХІХ століття. Дзвіниця розташована поруч з Іллінською церквою ХІІ сторіччя на схилі Болдиної гори біля входу в печери. Вона збудована в 1908—1910 рр. в барокових формах, співзвучних до форм Іллінської церкви. Особливої уваги потребує прилегла територія навколо дзвіниці. Адже пам’ятка розташована на схилі, поруч розміщені Антонієві печери. Отож усі роботи рекомендовано проводити дуже обережно, щоб не зашкодити пам’ятці. На схилі росте дуже старий дуб, який не можна зрізати. Якщо дуб загине, то згниє розгалужене коріння дерева. На його місці утворяться отвори, які можуть призвести до руйнування печер. Тому фахівці наполягають на збереженні старовинного дуба і пропонують провести комплекс робіт для його порятунку.

Крім цього, Чернігів­ська реставрацій­на майстерня нещодавно розпочала ремонтно–реставраційні роботи на Чернігівському колегіумі, унікальній пам’ятці архітектури ХVІ—ХVІІІ століть, яка також перебуває в аварійному стані. Зокрема, планується повністю замінити покрівлю споруди. Ремонтних робіт потребують і дерев’яні конструкції даху. При цьо­му будівельники мають бути особливо уважними. Адже у споруді розміщені основні виставки заповідника, фондові колекції, тут знаходяться і службові приміщення музейного закладу. На жаль, проведення ремонтних робіт на споруді передбачає закриття окремих виставкових залів заповідника, зокрема планується демонтаж постійно діючої виставки професійних ікон ХVІІ—ХVІІІ сторіч.

А ось ремонтно–реставраційні роботи на Борисоглібському соборі наштовхнули науковців на справжню таємницю. За повідомленням Сергія Чернякова, будівельники, які знімали старий тиньк зі стін собору, в одному із замурованих вентиляційних отворів знайшли череп людини. Невідомо, з якою метою його було туди покладено. Очевидно, він потрапив у отвір під час проведення відновних робіт у 1952—58 роках (під час Другої світової війни храм горів і був частково зруйнований). Череп невеликих розмірів, дуже добре збереглися зуби. Ймовірно, він належав людині 20—30 років. Науковці Національного архітектурно–історичного заповідника «Чернігів стародавній» вирішили зберегти череп, щоб згодом його уважніше дослідили фахівці.