«Політ нормальний! Падаю...»

03.11.2007
«Політ нормальний! Падаю...»

Лише під завісу урядування Януковича Президент Ющенко прийшов на засідання його Кабінету. Але розсипатися в реверансах не став. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Перед початком учорашньої наради в Кабміні найпоширенішим питанням, яким обмінювалися присутні, було — приїде чи не приїде Президент? Досі глава держави такі зібрання ігнорував. Але тільки–но стрілки годинника наблизилися до позначки «14–та година», як охорона широко відчинила двері. Дві фігури — Віктора Ющенка та Віктора Януковича — з’явилися у пройомі. Господар тримав гостя за лікоть і наполегливо вів убік від входу до зали. Старший бодігард, розчаровуючи фотокорів, миттєво зачинив двері. Та не минуло й півхвилини, як металевий голос оповістив: «Президент та Прем’єр–міністр України».

Господарський сектор Укра–їни нині найбільше завдає роботи західним аналітикам, які вже втомилися кожного дня підвищувати нам прогноз інфляції та погіршувати показники інвестиційної привабливості. Тому на розширену нараду запросили все столичне начальство та керівництво з регіонів. Останні виглядали напрочуд невдало: вони чудово розуміли, куди їдуть, і не мали особливих ілюзій. Адже і Президент, і Прем’єр зробили по кілька гострих випадів у бік місцевого керівництва, звинувачуючи їх у кепській ситуації із цінами та інших бідах господарки.

«Люди вперше за останні роки почали робити запаси продуктів харчування. Ця ситуація є ненормальною, і немає нічого дивного, якщо Віктор Ющенко робитиме гострі зауваження», — керівник Київської облдержадміністрації Віра Ульянченко виглядала досить упевнено. Натомість голова Донецької обласної ради Анатолій Близнюк про «шпильки» з боку секретаріату Президента відповів гостріше. Мовляв, треба відділяти економіку від політики.

— Але ж і Прем’єр вас критикував, — наступали на нього журналісти.

— Ніхто на Донбасі не підвищуватиме ціни раніше, ніж прийде до «губернатора» і скаже: «Ось у мене така маленька рентабельність. Ще чуть–чуть, і дійдемо до нуля. Тоді все — хліба не буде».

«Ціни на продукти харчування зросли на дванадцять відсотків, — Президент Віктор Ющенко одразу ж почав із головного. — Олія подорожчала на 49 відсотків, а торік у цей час, навпаки, дешевшала на 2 відсотки. При цьому інфляція підходить до двозначної цифри, хоча уряд, формуючи бюджет, брав на себе зовсім інші зобов’язання — 7,6 відсотка». Прем’єр одразу ж засумував, зробив півоберта у бік Ющенка й ображено склав губи бантиком.

Президент назвав чотири найбільші помилки виконавчої влади. Це не сформовані економічні кордони, неврегульований баланс попиту і пропозиції на споживчому ринку, негативне торговельне сальдо 7 мільярдів та хаотичний бюджетний процес. Саме це, за його словами, стало причиною небувалого зростання інфляції та подорожчання найнеобхідніших продуктів харчування.

«Україна має високі показники соціально–економічного розвитку. Для майбутнього зроблено хороший фундамент», — мов не чувши, що говорилося до нього, почав свій довгий виступ перший віце–прем’єр Микола Азаров. Винні, як вважає перший заступник Віктора Януковича, — країни Євросоюзу, зростання курсу євро, криза у США, засуха, неврожай. Але головне, що, якби біля керма держави був не уряд «регіоналів», ситуація була би ще гіршою.

Розмова про дві складові зростання цін — аграрну і паливну — також не виявила винуватця ситуації. Об’єктивно — ніхто не хотів, аби було погано. Але вийшло так, як вийшло.

«Запаси зерна у світі нині мінімальні, — сказав Віктор Ющенко. — Така кон’юнктура буває раз на 50 років. І не скористатися нею гріх». Утім і залучити інвестиції, не скасувавши мораторій на землю, також буде неможливо. Президент порадив уряду (мабуть, вже наступному) втручатися у ринок не адміністративними методами, а створюючи баланс попиту і пропозиції. «Бо нині залишилося тільки паспорти в селян забрати», — прокоментував він ініціативи Кабміну про квотування та ліцензування експорту збіжжя.

 

«РЕЗЕРВНИЙ ГІСТЬ»

— То що, мені немає місця?!! — сивочолий Володимир Литвин, найбільший сюрприз останніх виборів, зніяковіло йшов між рядами і силкувався знайти вільний стілець. Від незручної ситуації він аж почервонів і помітно згорбився.

— Є, є місце! — працівник служби протоколу повів переможця тривідсоткового бар’єра до столика з вульгарним надписом «Резерв». Володимир Михайлович, скромно попросивши на хвилину теку з матеріалами засідання, погортав її і заглибився у роздуми. Мабуть, чому він був таким твердим на першому етапі коаліційних домовленостей.