Заклятий друг мафії

01.11.2007

Борис Пенчук, широко відомий заявами про своє переслідування донецький бізнесмен, зрештою розібрався у тому, хто ж із політиків насипав йому на хвіст перцю. Ще донедавна такою персоною був «регіонал» Борис Колесников — його Пенчук звинувачував у масі гріхів. У Пенчука, згідно зі свідченнями самого потерпілого, Колесников відібрав акції торгівельного центру «Білий лебідь», у інших постраждалих — виробниче об’єднання «Кондитер». А ще, казав Пенчук, Колесников якимсь боком причетний до розстрілу донецького бізнесмена Сергія Романа, добре знана фірма якого — «Київ–Конті» — перейшла до рук Колесникова. Словом, крові і грошей на руках депутата від Партії регіонів назбиралось не на одне довічне ув’язнення — так випливало зі слів Пенчука, який особливо пишався тим, що «дістав» не тільки Колесникова, а й того, «хто за ним стоїть» — Ріната Ахметова.

За це Ахметов, мовляв, і скоїв свій найгірший у житті злочин — власноруч чи через посіпак викрав книгу Пенчука «Донецька мафія». А ще — переслідував і мучив автора, який, утім, у боргу не залишився, видавши другий том свого розслідування: «Донецька мафія. Перезавантаження». Обидві книжки, а також фонд «Антикорупція», очолюваний Пенчуком, і, зрештою, сам «антикорупціонер» з його активною життєвою позицію і стражданнями за правду були предметом активного, ба навіть настирливого піару. І до, і після того, як пан Борис балотувався до парламенту за списками блоку «Пора» — ПРП.

Востаннє на арену медійного цирку Пенчук вийшов позавчора ввечері, провівши «сенсаційну» прес–конференцію. Там він заявив таке: «У мене було невелике тертя з Борисом Колесниковим. У мене і зараз є претензії до нього. Але ці претензії можна було врегулювати за столом переговорів». Але все, що обурювало його в Колесникові, є «дріб’язковим питанням», яким, одначе, скористалися «люди з автоматами». Які викрали Пенчука, привезли до Києва і під дулом вищезгаданої вогнепальної зброї змусили паплюжити світле ім’я Колесникова. Очевидно, Ахметова також, адже вони, як ми пам’ятаємо з «Донецької мафії», пов’язані спільними діяннями.

Усе це зробили ще в далекому 2005–му люди Юрія Луценка (тодішнього міністра МВС), які скористалися Пенчуком, щоб заарештувати Колесникова. «Я був інструментом у нечистоплотній грі нечистоплотної людини», — заявив він.

Схоже, що пан Пенчук так заплутався у своїх та чужих нечистотах, що відшкрібати його від екскрементів доведеться всій Партії регіонів. Принаймні дві представниці останньої — кандидатки в депутати від ПР Ганна Герман і колишня прес–секретар Колесникова Олена Бондаренко — були присутніми разом з Пенчуком на його епохальній прес–конференції. Напевно, згодом, дочитавши третій шедевр «антикорупційного» писаки «Донецька мафія — найкраща мафія», до цієї компанії приєднається і Рінат Ахметов. А Борис Колесников, поза сумнівами, пригостить Пенчука ласощами «Київ–Конті». Якщо тільки той не перекладе відповідальність за свій нервовий зрив із Луценка на «Аль–Каїду» або на когось іще...

 

РЕАКЦІЯ

Луценко відкидає звинувачення

Лідер блоку «НУНС» Юрій Луценко вважає, що заяви колишнього власника супермаркету «Білий лебідь» Бориса Пенчука можуть стати причиною притягнення його до кримінальної відповідальності за надання неправдивих свідчень. «Чесно кажучи, мені його просто шкода. Він потрапив у пастку, з якої немає виходу, бо якщо він був упевнений у своїх заявах про вимагання з боку Колесникова, то, очевидно, він мав би їх підтвердити», — сказав Луценко на прес–конференції. Екс–міністр називає Пенчука непослідовним і вважає, що причиною цього є «кримінальне переслідування Пенчука, ініціатором якого зараз є Борис Колесников». Луценко також зазначає, що під час того процесу в 2005 році він жодного разу не спілкувався з Пенчуком, а сама справа перебувала у провадженні прокуратури, «і саме їхнє слідство призвело до розвалу цієї справи».