Жінка заходить першою

01.11.2007

Центральна виборча комісія зареєструвала на своєму вчорашньому засіданні 94 народні депутати. Всі «первачки» — зі списку Блоку Юлії Тимошенко. Центрвиборчком видав зареєстрованим нардепам тимчасові посвідчення. Їх замінять на повноцінні «ксиви» тоді, коли парламентарії складуть присягу.

Один із новобранців — Сергій Шевчук. У коментарі «УМ» він сказав, що отримав на руки посвідчення під номером 88. «Вісімка — це символ безкінечності, — каже народний депутат. — Тому я втішений подвійно».

Для того щоб кандидат у нардепи став депутатом, він спершу має звільнитися з попередньої роботи і надати відповідні документи до ЦВК. За законодавством, на подачу цих документів виділяється 20 днів із дня оприлюднення результатів виборів. Тут можлива дискусія щодо крайнього терміну, бо ЦВК підбила результати 15 жовтня, однак через судову тяганину надрукувала їх в офіційних виданнях тільки 27–го.

На питання про те, чому вийшло так, що ЦВК зареєструвала першими саме БЮТівців, Сергій Шевчук відповів: «Це залежить від того, наскільки швидко та якісно кандидати в народні депутати виконають вимогу законодавства. Очевидно, БЮТ виявився найдисциплінованішим. Ми подали документи одразу, як тільки було оприлюднено офіційні результати голосування». Шевчук додав, що це також свідчить про те, що БЮТ виступає за те, щоб нова Верховна Рада почала свою роботу якнайшвидше.